latinica  ћирилица
07/12/2022 |  12:29 ⇒ 14:04 | Аутор: СРНА

Састанак "осморке" и ХДЗ-а; Човић: Наставак конструктивног дијалога

Лидери ХДЗ-а БиХ и странака "осморке" састали су се данас у Коњицу да разговарају о формирању извршне власти и подјели ресора у Федерације БиХ и на нивоу БиХ.
Састанак "осморке" и ХДЗ-а - Фото: СРНА
Састанак "осморке" и ХДЗ-аФото: СРНА

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је да ово представља наставак конструктивног дијалога о брзом и ефикасном формирању власти након општих избора у БиХ.

- Приближавање ставова усредсријеђено је на циљ довршавања неопходних процеса до краја 2022. године, укључујући добијање статуса кандидата у ЕУ - навео је Човић на Твитеру.

Он је раније најавио да ће примарно бити разговарано о федералном нивоу, а онда прећи на Савјет министара.

- Током викенда сам имао контакте с представницима Републике Српске. Мислим да је и друга страна то урадила, тако да лагано приближавамо ставове. Мислим да нам ни изблиза неће бити потребно времена као прије - рекао је Човић синоћ новинарима у Мостару.

Он је навео да је циљ до краја године имати Владу ФБиХ и Савјет министара, као и усвојене буџете.

- Наравно, дотаћи ћемо се и кантоналних нивоа, гдје ова структура странака може заједнички договорити власт - рекао је Човић.

Он је напоменуо да је српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић у понедјељак, 5. децембра, покренула процедуру у вези са именовањем замјеника предсједника ХДЗ-а БиХ Борјане Кришто за предсједавајућу Савјета министара.

- Надам се да ће предсједавајућа у Предсједништву БиХ са својим сарадницима, онако како то предвиђају пословници, ту процедуру завршити врло скоро како бисмо Савјет министара имали до Божића, односно, до краја године - рекао је Човић.

Предсједник странке Народ и правда Елмедин Конаковић изјавио је Срни да ће једна од тема састанка бити састав Савјета министара.

Конаковић је рекао да је планирано да на састанку, осим приоритета која су потписана у споразуму, буду усклађена и дефинисана начела у вези са подјелом ресора.

Странке "осморке" одредиле су синоћ делегацију са састанак у којој су Нермин Никшић /СДП/, Елмедин Конаковић /НиП/, Един Форто /НС/ и Семир Ефендић /СБиХ/.

Прошле седмице потписан је споразум према којем "осморка" и хрватске странке окупљене око ХДЗ БиХ чине већину у ФБиХ, а заједно са СНСД-ом ове странке чине већину на нивоу БиХ.