latinica  ћирилица
07/12/2022 |  12:39 ⇒ 14:14 | Аутор: СРНА

Девастирана Саборна црква у Мостару - свештенство у сузама, страхује за безбједност

Саборна црква Свете Тројице у Мостару ноћас је поново опљачкана, девастирана и покидани су сви каблови за електричну енергију, рекао је старјешина Саборне цркве Душко Којић, истакавши да страхује за за своју, као и безбједност заједнице и овог светог храма.
Саборна црква Свете тројице у Мостару - Фото: РТРС
Саборна црква Свете тројице у МостаруФото: РТРС

Због тога Саборна црква Свете Тројице у Мостару више не свијетли, неће се чути звона нити радити сатови који су били симбол мултиетничког Мостара.

Старјешина Саборне цркве Душко Којић и свештенство од јутрос у сузама обилазе сваки ћошак ове богомоље која годинама покушава да се издигне из пепела.

Којић је рекао да су опљачкани сви каблови из Саборне цркве и да је штета непроцјењива.

- Питање је да ли се више може вратити све у исто стање у којем је било. Покидани су сви каблови који доводе струју у Саборну цркву, омогућавају рад звоника, освјетљења и сата. Питам се да ли је ово порука да неко не жели да свијетли Саборна црква, да се не чују звона - рекао је Којић.

Он је подсјетио да ово није прва крађа, али нису сваки пут жељели узнемиравати јавност.

Којићу је опљачкан стан прије извјесног времена, а опљачкана је и Саборна црква, како каже, у овој години 10 пута.

- Нисмо то пријављивали у јавности из увјерења да ово није напад на цркву већ да је то дјело лопова. Ја се данас не осјећам безбједно у Мостару. Да ли радови на цркви овако дуго трају зато што постоји жеља да се ова црква не обнови? На сваки наш корак напријед неко нас врати три корака уназад. Ово је скандалозан и вандалски чин. Растројен сам емотивно као човјек и свештеник - рекао је Којић.

Он је додао да је јутрос у сузама затекао мајстора који је радио каблове, а да су сви који су дошли исто одреаговали.

- Страхујем за своју безбједност, за безбједност заједнице и за безбједност Саборне цркве - рекао је Којић.

Он је додао да полиција покушава урадити што је у њиховој надлежности и да су неколико пута и ухватили починиоце.

- До сад смо ово схватали као пљачке појединаца, али када је оволико уништена да више не може да свијетли и да звоне звона, да сатови не раде - питам се који су мотиви свега овога - рекао је Којић.

Он је навео да би затражио и заштиту и састанак да се види о чему је ријеч, али да његове молбе до сада нису биле услишене и да су се завршавале на обећањима.

- Сви показују вољу и заинтересованост, али то се заврши на обећањима и никада се ништа не реализује. Јутрос су православни свештеници у сузама у Саборној цркви. Ово је прешло све границе - поручио је Којић.

ПОТРГАНО 90 МЕТАРА ИНСТАЛИРАНОГ КАБЛА

Из Саборне цркве украдено је око 90 метара инсталираних каблова и оштећена табла од осигурача, рекао је портпарол Министарства унутрашњих послова Херцеговачко-неретванског кантона Људевит Марић.

Према Марићевим ријечима, пљачку је јутрос пријавио мостарски свештеник, а полиција је још од јутрос на терену и ради се увиђај и остале истражне радње.

Марић је навео да су каблови који су били уграђени у цркву потргани.

- Цијела екипа из крим полиције је на терену. Истрага је у току и знаће се више у наредним данима - поручио је Марић.