latinica  ћирилица
07/12/2022 |  13:43 ⇒ 13:44 | Аутор: СРНА

Сајић: Подигнута оптужница против 50 екстремиста

Њемачко државно тужилаштво подигло је оптужницу против 50 мушкараца и жена који се терете за оснивање терористичке организације ради укидања уставног поретка те земље и успостављања државе по узору на њемачки Рајх из 1871. године, изјавила је генерални конзул БиХ у Минхену Вера Сајић.
Вера Сајић - Фото: РТРС
Вера СајићФото: РТРС

Сајићева је пренијела наводе овог тужилаштва да су оптужени планирали упад у зграду Бундестага, нападе на мрежу снабдијевања електричном енергијом ради стварања услова сличних грађанском рату, притварање политичара, свргавање Владе у Берлину и преузимање власти.

Она је рекла да су у склопу ове антитерористичке акције у којој је учествовало 3.000 полицајаца, извршени претреси на 130 локација у 11 њемачких савезних покрајина, додајући да је, између осталих, и ухапшено два лица у Аустрији и Италији.

Сајићева наводи да се у саопштењу прецизира да су у питању лица из екстремно десничарских група, партија или организација, те да се та група сматра посебно опасном, јер се добрим дијелом састоји од бивших војника њемачке војске /Бундесвер/, али и Народне војске некадашњег ДДР-а, међу којима су они који су прошли и обуку за специјалце.

Она је рекла да је, како преносе медији, наводно формирана и нека врста владе у сјени са на челу са Енрихом Раусом /71/, лицем племићког поријекла из Тирингије, за које се претпоставља да је кључни човјек ове завјере.

Сајићева је додала и да је њемачки министар правде похвалио сва хапшења припадника терористичке ћелије, додајући да је ова акција показала да је Њемачка способна бранити своју демократију.