latinica  ћирилица
07/12/2022 |  13:53 ⇒ 14:32 | Аутор: СРНА

Кошарац: Четири делегата СНСД-а - заштита интереса Српске

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац изјавио је да су четири делегата СНСД-а у Дому народа парламентарне скупштине БиХ заштита интереса Републике Српске, а не блокада, те да републичка изборна комисија у будуће треба да спроводи изборне процесе.
Сташа Кошарац (Фото: Twitter/@StasaKosarac) -
Сташа Кошарац (Фото: Twitter/@StasaKosarac)

- Наш стратешки план је да, у складу са Уставом БиХ, Република Српска одлучује о важним питањима за Српску и да партиципира на заједничком нивоу на начин да заштити интересе Републике Српске, не да блокира, као што то, веома често, федерални медији хоће да кажу - рекао је Кошарац.

Кошарац је истакао да је изборни процес у Републици Српској спроведен на демократски начин, што потврђују и извјештаји бирачких комисија.

- То што неко није задовољан, што неки политички фактори желе да минимилизирају улогу Републике Српске у одлучивању на заједничком нивоу је њихов проблем - рекао је Кошарац новинарима у Новом Граду.

Он је поновио да је Централна изборна комисија БиХ нелегалан, политички мотивисан орган, који је и изабран на незаконит начин.

- Желе да контаминирају изборним процесом у Републици Српској. Неприхватљиво је да пет страначких чланова ЦИК-а моделира изборну вољу грађана Републике Српске и прекраја одлуку Народне скупштине Републике Српске - нагласио је Кошарац.

Кошарац је поручио да је ово само доказ да наредне изборне процесе треба да спроводи изборна комисија Републике Српске.

- Изборна јединица је Република Српска. Она бира предсједника, Народну скупштину, Владу, делегате у Вијећу народа, делегате у Дому народа - каже Кошарац.

СНСД је данас званично предао Апелационом вијећу Суда БиХ жалбу на срамну и незакониту одлуку ЦИК-а у процесу избора делегата из Републике Српске у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, као и кривичне пријаве против пет чланове ЦИК-а који су за такву одлуку гласали, рекао је Срни портпарол ове странке Радован Ковачевић.

О петом делегату из Републике Српске у Дому народа парламента БиХ одлучивати жријеб јер је ЦИК БиХ признао спорни 12. глас за ПДП-овог делегата Ненада Вуковића.

Посланици Народне скупштине су 1. децембра одлучили да ће делегати у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ из реда српског народа бити СНСД-ови Средоје Новић, Сњежана Новаковић Бурсаћ, Радован Ковачевић и Никола Шпирић, те СДС-ов Желимир Нешковић.