latinica  ћирилица
07/12/2022 |  14:31 ⇒ 17:53 | Аутор: РТРС

Истраживања о Трговској гори финансирају Српска, ФБиХ и заједничке институције (ФОТО/ВИДЕО)

У Новом Граду данас је одржан састанак Координационог тијела за Трговску гору са представницима надлежних министарства Републике Српске и ФБиХ, на којем је договорено да ће истраживачке радове о потенцијалној штетности одлагалишта радиоактивног отпада у Републици Српској спровести институције Српске, што ће Српска и финансирати, а радове на подручју ФБиХ федералне институције.
Састанак за Трговску гору - Фото: РТРС
Састанак за Трговску горуФото: РТРС

Састанку су присуствовали и министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић, као и министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац.

Кошарац је након састанка рекао да је за истраживачке радове Влада Републике Српске обезбиједила милион КМ, заједничке институције 500.000 КМ ове и 500.000 КМ идуће године, док Влада ФБиХ није исказала номинални износ, већ закључак да ће финансирати истражне радове.

Кошарац је поручио да БиХ неће одустати од намјере да онемогући Хрватску да изгради складиште радиоактивног отпада на локалитету Трговска гора БиХ и да заштити здравље 250.000 грађана, те најавио и да ће послије новогодишњих празника почети билатерални састанци са представницима Словеније и Хрватске у вези са разматрањем могућности да се радиоактивни отпад одлаже на локацији Врбина у Словенији.

Фото: РТРС

Голићева је рекла да у наредном периоду очекује активизам свих начелника општине у сливу ријеке Уне како би се спријечила намјера Хрватске да радиоактивни отпад складишти на локацији Трговска гора, истичући да ова намјера угрожава здравље 250.000 грађана.

- Није ријеч само о Новом Граду, ова општина је највише изложена. Ријеч је о 13 општина у сливу ријеке Уне. Овдје је Парк природе Уна који је прије неколико година прогласило ресорно министарство Републике Српске. На територији Федерације је Национални парк Уна. Република Хрватска, уколико жели да поштује све међународне прописе, уговоре и конвенције, не треба да гради то одлагалиште - истакла је Голићева.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране Кршко, као и постојећи институционални отпад складишти на Трговској гори у општини Двор, на самој граници са БиХ.

Планирано одлагалиште радиоактивног отпада је у непосредној близини Новог Града у Републици Српској, око 900 метара од заштићеног подручја - Парка природе "Уна" и угрозило би више од 250.000 становника у сливу ове ријеке.

Надлежне институције на свим нивоима власти у БиХ имају једногласан став о неприхватљивости одлагања радиоактивног отпада у непосредној близини границе јер би тиме било угрожено здравље становника у 13 општина у Републици Српској и Федерацији БиХ у сливу ријеке Уне, као и животна средина.

 

Експертски тим БиХ за Трговску гору почиње активније радити и ускоро ће бити видљиви резултати активности које се тичу теренских испитивања, рекао је предсједавајући овог тима Емир Диздаревић.

Диздаревић је рекао да је данас у Новом Граду на састанку Координационог тијела за Трговску гору договорено да институције које су задужене за послове који су уско везани за потребне истражне радње крену са својим активностима.

Према његовим ријечима, резултати теренских истраживања биће послије упоређени са истраживањима у Хрватској.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача изразио је задовољство што је састанак Координационог тијела одржан у Новом Граду, локалној заједници која је највише погођена плановима Хрватске да на локацији Трговске горе гради одлагалиште радиоактивног отпада.