latinica  ћирилица
07/12/2022 |  14:47 ⇒ 14:48 | Аутор: СРНА

Неуставни поједини чланови Уредбе о Лутрији Српске

Уставни суд Републике Српске утврдио је данас у Бањалуци да поједини чланови уредбе о условима за давање сагласности Лутрији Републике Српске за оснивање привредног друштва за приређивање игара на срећу није у сагласности са Уставом Републике Српске, Законом о играма на срећу и Законом о Влади Републике Српске.
Уставни суд Републике Српске - Фото: СРНА
Уставни суд Републике СрпскеФото: СРНА

- Уставни суд оцијенио је да Влада није имала овлашћења да својом уредбом одреди да ће, у случају да више понуђача испуни услове прописане јавним позивом, предност остварити онај који у саставу сопственог капитала или крајњег оснивача има државни капитал - саопштено је из Уставног суда.

Уставни суд је утврдио да више одредаба одлуке о општим условима за производњу, испоруку и коришћење топлотне енергије Скупштине Града Бањалука нису у сагласности са Уставом и појединим законима Републике Српске.

На сједници је оцијењено да је доносилац оспореног акта прекорачио овлашћења из закона, јер је даваоцу услуге омогућио да противзаконито обустави испоруку топлотне енергије и у другим случајевима који немају своје упориште у релевантним законским одредбама.

Уставни суд је донио и одлуку којом је утврђено да члан 3 став 11 и став 12 Правилника о условима за остваривање права за накнаду штете који је донио министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске није у складу са Уставом Републике Српске и Законом о ветеринарству у Републици Српској.

- Уставни суд је оцијенио да је доносилац оспореног акта прекорачио границе овлашћења која су му дата законом, јер је нормирајући као у оспореним одредбама изашао из прописаног законског оквира - наводи се у саопштењу.

На данашњој сједници донесена је и одлука којом је утврђено да члан 7 Правилника о трећим измјенама и допунама Правилника о раду Жељезница Републике Српске и Правилник о службеном путовању и превозу запослених нису у сагласности са Уставом Републике Српске и Законом о раду.

- Ова питања се могу нормативно регулисати само колективним уговором, односно одлуком Владе Републике Српске, уколико се висина ових примања и начин њиховог остваривања не утврди колективним уговором - додаје се у саопштењу Уставног суда Српске.