latinica  ћирилица
07/12/2022 |  14:52 | Аутор: СРНА

Руска делегација напустила сједницу у Београду због Украјине

Руска делегација напустила је сједницу Генералне скупштине Парламентарне скупштине Црноморске економске сарадње у Београду и прекинуће са уплатом чланарине за ову организацију због испада делегације Украјине на овом скупу, изјавила је шеф руске делегације Олга Тимофејева.
Београд - Фото: ТАНЈУГ
БеоградФото: ТАНЈУГ

Украјинска делегација је пред почетак сједнице истакла испред свог стола своју националну заставу исписану паролама, а током гласања су тражили да се мандати не продуже руским представницима.

Тимофејева је изјавила да је Парламентарна скупштина Црноморске економске сарадње "условно говорећи потписала себи смртну пресуду" јер није могуће замислити ту организацију без Русије која ју је стварала прије 30 година.

- Доносимо одлуку о обустави уплате чланарине за организацију зато што је, данас без конструктивног односа издравог разума, рад овде апсолутно бесмислен и бескорисан - рекла је Тимофејева.

Члан руске делегације Константин Затулин рекао је да је украјинска делегација данашње засједање претворила у лакрдију и навео да се догодила политичка акција коју је подржао дио делегација из земаља НАТО, те поручио да нико никада неће искључити Русију из Црног Мора.

- Веома жалимо што се то догодило на територији Србије која није упитна по том питању. Србија нас је подржала, али, нажалост, иако је предсједавајући, није успјела или да одгоди то питање или да на њега некако утиче - навео је Затулин.

У Скупштини Србије данас су се окупили посланици из свих 13 земаља чланица Парламентарне скупштине Црноморске економске сарадње, заједно са гостима из других земаља и представницима међународних организација, послије дуже паузе изазване пандемијом вируса корона.

На отварању учесницима је прочитана порука предсједника Србије Александра Вучића, који је нагласио да тренутне геополитичке прилике са којима се свијет суочава подсјећају колико су важни сви механизми који подстичу сарадњу.

Вучић сматра да је дужност земаља организације да јачају међусобне везе у свим кључним областима око којих су се окупиле приликом оснивања, са надом да ће заједничким радом допринИЈети бољем животу грађана и напретку држава.

Министар спољних послова Ивица Дачић пожелио је добродошлицу свим државама чланицама Црноморске економске сарадње и истакао да је рад ове организације постао још значајнији због комплексне ситуације на голбалном нивоу.

Дачић је рекао да су теме које повезују земље чланице организације: економска питања, развој демократије, владавина права, борба против организованог криминала и тероризма у региону, заштита животне средине, сарадња у областима културе, образовања, као и сарадња са цивилним друштвом и другим европским и међународним заједницама.

Најављене теме генералне дебате биће улоге парламената и међупарламентарне сарадње у стимулисању економског раста у ширем црноморском региону, изазови и перспективе сарадње у области пољопривреде у државама чланицама црноморске економске сарадње након пандемије, улога парламената у стимулисању страних инвестиција, као и о социјалном утицају избјегличке кризе у чланицама.

На засједање су, осим руске и украјинске делегације, дошли и представници Србије, Сјеверне Македоније, Румуније, Бугарске, Грчке, Албаније, Грузије, Јерменије, Азербејџана, Молдавије и Турске.