latinica  ћирилица
07/12/2022 |  14:54 | Аутор: СРНА

Кошарац: Прихватити захтјев Владе Српске о извозу пелета

Министарство спољне трговине и економских односа прихватиће захтјев Владе Републике Српске који је упутила Савјету министара да се дозволи извоз пелета у периоду од 60 дана и предложити другима на одлучивање, рекао је ресорни министар Сташа Кошарац.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Ми ћемо одлуку, у складу са нашим пословничким могућностима, припремити и у што краћем року упутити на Генерални секретаријат Савјета министара, с тим да ћемо консултовати и Федерацију БиХ - рекао је Кошарац у Новом Граду.

Он сматра да је Влада Републике Српске направила ваљану анализу и вјерује да сада постоји сензибилан однос када је ријеч о произвођачима с обзиром на то да знатан број њих има уговоре и робе на залихама и да им се у року од 60 дана омогући извоз пелета на тржишта на којима су већ присутни.

Кошарац је рекао да ће тражити и приједлог влада Републике Српске и ФБиХ како би се дефинисале извозне квоте.

Према његовим ријечима, тај посао дефинисања услова и критеријума извозних квота је сложен, али је важно дати подршку Влади Републике Српске и њеном приједлогу да произвођачу који 50 одсто своје производње пласира на домаће тржиште буде омогућен извоз других 50 одсто.

- Мислим да је то рационалан приједлог Владе Републике Српске који ћемо сигурно прихватити и предложити другима на одлучивање - поновио је Кошарац.

Он је нагласио да Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара, као формални предлагач такве одлуке, никада није жељело самостално да предлаже, већ да то раде у сарадњи са владама ентитета, јер је процес одлучивања о тим питањима у њиховој надлежности.

Кошарац је рекао да је Министарство спољне трговине и економских односа добило закључак Владе Републике Српске, али Влада ФБиХ још није доставила никакав приједлог.

Кошарац је подсјетио да је прије десетак дана одржан сасатнак у Сарајеву на који су позвани представници Републике Стрпске и ФБиХ и пословних заједница оба ентитета и добили су једну врсту задужења како да анализирају постојеће стање, билансе, производњу, али федерална Влада још није доставила никакакв приједлог.

Влада Републике Српске затражила је јуче од Савјета министара да дозволи извоз пелета у периоду од 60 дана.

Затражено је да по истеку тог периода Савјет министара уведе извозна ограничења на начин да привредни субјекти могу извести до једне половине произведене робе по тарифним бројевима 4401, односно подбројем 4401 31 00 00.

Влада је затражила и да се уведу извозна ограничења за огревно дрво /означено тарифним бројем 4401, односно подбројевима 4401 12 00 00 и 4401 22 90 003/ за период од 1. децембра ове до 31. децембра 2023. године на начин да привредни субјекти могу извести до једне половине произведене робе по наведеним тарифним бројевима.

Савјет министара је у октобру донио одлуку о привременој забрани извоза одређених шумских дрвних сортимената и производа од дрвета до 31. јануара 2023. године.

Забрана извоза одређених шумских дрвних сортимената и производа од дрвета односи се на 12 тарифних ознака и укључује обловину и пелет од дрвета, чиме се желе спријечити несташица и ублажити посљедице за становништво и привреду проузроковане растом цијена и кризом на свјетском тржишту енергената.