latinica  ћирилица
07/12/2022 |  15:25 ⇒ 15:39 | Аутор: СРНА

"Неће бити блокада великих пројекта Републике Српске"

Предсједници СДП-а БиХ Нермин Никшић и странке Народ и правда Елмедин Конаковић поручили су данас да ће странке "осморке" промијенити досадашњу атмосферу и да неће бити блокада великих инфраструктурних пројеката у Републици Српској.
Нермин Никшић - Фото: СРНА
Нермин НикшићФото: СРНА

Никшић је рекао ће нова власт на нивоу БиХ и на нивоу Федерације БиХ промијенити досадашњу атмосферу блокада и сукоба.

Он је навео да ни њему нити Борјани Кришто, за коју је данас "осморка" постигла договор да буде предсједавајућа Савјета министара, не пада на памет да у Влади ФБиХ или Савјету министара праве барикаде и стварају атмосферу подјела, сукоба, свађе у БиХ.

- Жеља је да направимо нову атмосферу у којима ће сарађивати ентитеске владе, Брчко дистрикт, Савјет министара и да радимо на програму и бољитку свих грађана БиХ. О свему ћемо разговарати, доћи до рјешења и до онога што нам буде интересантно - рекао је Никшић одговарајући на питање Срне да ли ће странке "осморке" одустати од блокаде великих инфраструктурних пројеката у Српској попут "Бук Бијеле" и Аеродрома Требиње.

Одговарајући на исто питање предсједник странке Народ и правда Елмедин Конаковић одговарајући рекао је да странке "осморке покушавају промијенити досадашњи наратив".

- Потпуно смо спремни на исти начин подржавати све пројекте у БиХ, на сваком њеном педљу, у Републици Српској, ФБиХ, Брчко дистрикту, поштујући надлежности институција. Тамо гдје је надлежност БиХ нисмо сагласни да процесе воде ентитети, тамо гдје је ентитетска надлежност не пада нам на памет да нешто блокирамо - појаснио је Конаковић.

Он је додао да се о неким стварима сигурно не могу договорити ни у овом формату, ни у формату разговора са СНСД-ом или СДС-ом, ПДП-ом, али, како је објаснио, ово је другачији политички процес у којем у први план стављају ствари о којима се могу договорити.

Конаковић је навео да БиХ има шансу за кандитаски статус 15. децембра и да ће учинити све да до тога дође.

- Спремни смо на позитиван приступ, на дефинисање приоритета, добро знамо који су потенцијали од европских интеграција и шта то значи за уморну БиХ. Учинићемо све да се деси кандидатски процес, да се имплементирају пројекти и да младост остане у БиХ - рекао је Конаковић.