latinica  ћирилица
07/12/2022 |  15:54 ⇒ 20:15 | Аутор: СРНА

Човић: Договор са СНСД-ом за седам дана, ништа спорно око Савјета министара

Предсједник ХДЗ-а Драган Човић изјавио је данас да ће ХДЗ, странке "осморке" и СНСД за седам дана разговарати о Савјету министара, те да сматра да ништа не би требало да буде спорно.
Драган Човић - Фото: СРНА
Драган ЧовићФото: СРНА

- Ми нисмо говорили о конкретним ресорима, али све смо прошли. Са трећим партнером треба сјести и усагласити све елементе. Ако је предсједавајућа Савјета министара /Борјана/ Кришто /ХДЗ/, ако Министарство финансија узме једна страна - Министарство иностраних послова ће друга страна - поручио је Човић у Коњицу након састанка са странкама "осморке".

Човић је нагласио да ће ова партнерска већина правити и носити извршну законодавну власт наредне четири године на нивоу ентитета и БиХ, те да при расподјели ресора у Савјету министара ништа не би требало да буде спорно.

Човић је изразио наду да ће Предсједништво БиХ до краја године именовати мандатара, те да у овој години буде формиран и Савјет министара и усвојен буџет.

Говорећи о Влади Федерације БиХ, он каже да ће лидер СДП-а Нермин Никшић бити премијер, а Лидија Брадара предсједник ФБиХ.

- Циљ је што прије имати Владу у овој години и буџет - рекао је Човић.

Он је истакао да су расправљали о свему што оптерећује односе, те да је кључ да се договора о свему, да нема прегласавања и да у Парламентарној скупштини глатко прође оно што је прошло кроз Савјет министара.

Предсједник ХДЗ-а каже да се дуже вријеме не успијевају пратити промјене у енергетском сектору, социјалним проблемима, инфлацији, те да ће нови сазив Владе ФБиХ имати одговоран посао.

- Ако успијемо именовати нову владу и имати буџет - нема разлога да не реализујемо у наредних неколико мјесеци оно што би требало мијењати - рекао је Човић.

Човић је рекао да је циљ створити атмосферу и послати поруку међународној заједници да је БиХ спремна за кандидатски статус.

- Идемо интензивно - сваку активност усклађивати са стандардима ЕУ. Ако говоримо о енергији - брзо донијети све законе који ће осигурати финансирање у складу са стандардима и искуствима ЕУ - навео је Човић.

Он је увјерен да ће за пет или шест мјесеци гледати другачију политику и власти, док је о формирању власти на нивоу кантона рекао да су кантони споменути и да мисли да ће динамиком са Владом ФБиХ сустићи и кантоне.

- Ми смо јасног става да ћемо ићи на то да у шест кантона имамо своје министре. Међу тих шест је Зеничко-добојски и други гдје има капацитета. Идеја је да у овој години завршимо све владе", рекао је Човић о формирању власти у Зеничко-добојском кантону.

Човић је рекао да ће ова коалиција формирати власт без обзира на резултате жријебања у Кантону 10 и да ће имати већину од 70 одсто у Дому народа, али и да није одустао од легитимног представљања тамо гдје се одређује колективним правима.

Он је појаснио да су се опредијелили да направе заједничку власт и промјене, али да нису одустали од приступа легитимног представљања конститутивних народа свугдје тамо гдје се одређује колективним правима народа, а то су Предсједништво и Дом народа.

- Након жријебања биће јаснији подаци. Овај партнерски садржај ће у Дому народа од 80 везати увјерљиву већину од 70 одсто. То вам је много више од било којег другог показатеља легитимност. Имамо сложену структуру бирања из Дома народа - рекао је Човић.