latinica  ћирилица
07/12/2022 |  16:08 ⇒ 16:32 | Аутор: РТРС

Републички секретаријат за вјере: Напади на имовину СПЦ у Мостару правило, а не изузетак

Насртаји на имовину и насљеђе Српске православне цркве у Мостару, једном од духовних симбола града на Неретви, нису изузетак, већ редовно правило, саопштено је из републичког Секретаријата за вјере.
Застава Српске - Фото: РТРС
Застава СрпскеФото: РТРС

Поводом најновијег вандалског напада на мостарску Саборну цркву Свете Тројице у којем је причињена озбиљна материјална штета, из овог секретаријата напомињу да је све то зачетак нашло и у поступцима или свјесним нереаговањима Комисије за очување националних споменика БиХ, Федералног министарства просторног уређења и Завода за заштиту споменика у саставу Федералног министарства културе и спорта, којим је 2014. године дозвољена реконструкција и надоградња пословног објекта виле Еден - у хотел.

- Тиме је трајно нарушена амбијентална цјелина и препознатљива визура, те угрожен Саборни храм Свете Тројице као национални споменик БиХ и древно православно гробље Пашиновац. Материјална штета је у овом случају надокнадива, али осјећај страха, неправде и маргинализације, који овакви догађаји појачавају, остаје као трајна рана на душама православних Срба Мостара - наглашавају из републичког Секретаријата за вјере.

Из секретаријата позивају "све релевантне политичке и друштвене факторе, те појединце у ФБиХ и Републици Српској на поштовање међунационалног и међувјерског склада уз пуно уважавање различитости, које нас обогаћују".

У Секретаријату позивају надлежне да процесуирају починиоце, заштите објекте и насљеђе Српске православне цркве и ставе се у заштиту свештенства Епархије захумско-херцеговачке и њеног вјерујућег народа, које се, након ових немилих догађаја не осјећа сигурним.

- Учестали напади неће поколебати васкрсењску и обновитељску снагу наше Цркве у граду на Неретви, у коме је српска заједница кроз историју оставила немјерљив траг, као што га кроз обнову Светотројичног храма, упркос свим недаћама и неприликама, оставља и данас - поручују из секретаријата.