latinica  ћирилица
07/12/2022 |  17:10 | Аутор: СРНА

Миливојевић: Неко не жели да Саборна црква буде завршена

Најновији напад на Саборну цркву Свете Тројице у Мостару до сада је најболнији јер има елемената који указују да неко жели да обнова овог православног храма не буде завршена и да се Срби у овом граду не осјећају сиугурно, оцијенио је замјеник предсједника Градског вијећа Велибор Миливојевић.
Велибор Миливојевић - Фото: СРНА
Велибор МиливојевићФото: СРНА

Он наглашава да од паушалног осуђивања и позивања да се починиоци нађу и казне очигледно нема ништа, те истиче да се Срби као заједница морају сами организовати и заштити имовину СПЦ.

- Очигледно је приоритет даљег улагања физичка или техничка заштита објеката. Вјерујем да ће обнова Цркве бити завршена, а да ли она неком смета, то већ није наш проблем, него тих којим смета. Наше је да вриједно радимо на обнови Цркве и заједнице - рекао је Срни Миливојевић који је посјетио храм који је претходне ноћи девастиран и састао са старјешином Душком Којићем и парохом треће мостарске парохије Небојшом Радићем.

Миливојевић каже да је посљедња пљачка, један у низу напада и скрнављења објеката СПЦ у Мостару и у финансијском смислу је најтежа, али и болнија од свих оних прије.

- Први пут, осим користољубља, има значајних елемената који указују да неко жели да црква не свијетли, да се обнова не заврши, да се осјећамо несигурно овдје - каже Миливојевић.

Он поручује да ће настојати да се у буџету града Мостара за наредну годину нађе ставка за обнову Саборног храма.

- Очигледно је приоритет да се она заштити, па да се онда настави са радовима. Срби заслужују да храм буде обновљен, на искрену радост свих Мостараца - каже Миливојевић.

Саборна црква Свете Тројице у Мостару ноћас ће бити у потпуном мраку због огромне девастације коју је претрпјела када су почупане и покрадене електричне инсталације и каблови, а њен старјешина Душко Којић каже да је направљена непроцјењива штета и да не зна хоће ли се након овог вандализма све моћи поправити.

- Питање је да ли се више може вратити све у исто стање у којем је било. Покидани су сви каблови од струје који доводе струју у Саборну цркву, омогућавају рад звоника, освјетљења и сата. Ја се питам - да ли је ово порука да неко не жели да свијетли Саборна црква, да се не чују звона - каже Којић.

Он наглашава да ово није први пут да се напада имовина Цркве, али то нису пријављивали у јавности из увјерења да ово није напад на храм или СПЦ већ да је то дјело лопова.

- Ја се данас не осјећам безбједно у Мостару и питам се да ли је ово порука да ли треба уопште да се обнови Саборна црква? Да ли радови на Цркви овако дуго трају зато што постоји жеља да се храм не обнови? На сваки наш корак напријед неко нас врати три корака уназад - каже Којић, додајући да страхује за своју, за безбједност заједнице и Саборне цркве.

Којић се нада да ће институције са свих нивоа власти реаговати, пронаћи починиоце и заштитити православне богомоље у Мостару.

Саборна црква Свете Тројице у Мостару ноћас је поново опљачкана, девастирана и покидани су сви каблови од електричне енергије. Ово је ово 10. пут ове године да је опљачкан овај храм.

Епархија захумско-херцеговачка и приморска поручила је данас да је пљачка Саборне цркве у Мостару својеврсни напад не само на храм Српске православне цркве, него и на живот, безбједност, духовни и културни идентитет српског народа у Мостару и Херцеговини.

Обнова Саборне цркве у Мостару, порушене у рату почела 2010. године, а храм је зидан камен по камен, као што је грађена и 1873. године. Овај храм СПЦ је проглашен и за споменик културе БиХ и налази се у нултој заштити као споменик Унеска. /