latinica  ћирилица
07/12/2022 |  18:05 ⇒ 18:44 | Аутор: sputniknews.com

ФИФА казнила и Србију и Хрватску

Фудбалски савез Србије и Фудбалски савез Хрватске новчано су кажњени одлукама ФИФА у вези са кршењем правила током Мундијала у Катару.
ФИФА (Фото: EPA-EFE/Neil Hall) -
ФИФА (Фото: EPA-EFE/Neil Hall)

ФИФА је окончала истражни поступак поводом заставе "Нема предаје" са силуетом Косова и Метохије која се налазила у свлачионици српских фудбалера уочи првог меча на Свјетском првенству против Бразила.

У саопштењу ФИФА је наведено да се Фудбалски савез Србије кажњава са 20.000 швајцарских франака због кршења члана 11 кодекса ФИФА и члана четири Правилника ФИФА за Свјетско првенство у Катару.

Казну је добио и Фудбалски савез Хрватске. Одлуком ФИФА мораће да плати 50.000 швајцарских франака због понашања дијела својих навијача према голману репрезентације Канаде Милану Борјану.

Хрвати су на стадион у утакмици између Хрватске и Канаде унијели увредљиву заставу којом су се ругали српским жртвама етничког чишћења из 1995. године.

Међу Србима који су тада напустили територију садашње Хрватске била је и породица Борјан која се послије кратког боравка у Београду отиснула у Канаду чији је Милан први голман и један од најважнијих играча репрезентације.