latinica  ћирилица
07/12/2022 |  18:21 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Због признавања спорног гласачког листића двије жалбе из Републике Српске (ВИДЕО)

СНСД је званично предао Апелационом вијећу Суда БиХ жалбу на одлуку Централне изборне комисије да призна спорни глас за делегате Дома народа Парламентарне скупштине БиХ из Републике Српске.
ЦИК БиХ - Фото: РТРС
ЦИК БиХФото: РТРС

Предате су и кривичне пријаве против пет чланова ЦИК-а који су за такву одлуку гласали.

На адресу ЦИК-а у послијеподневним часовима стигла је и жалба народног посланика Ранке Перић Ромић.

Ако и судска одлука потврди спорни глас, о петом делегату одлучиће жријеб, јер би Сњежана Новаковић Бурсаћ из СНСД-а и Ненад Вуковић из ПДП-а имали исти број гласова.

Жалба на срамну и незакониту одлуку ЦИК-а да прогласи важећим листић који је неправилно испуњен и тако глас да делегатској листи ПДП-а, предата је Апелационом Вијећу Суда БиХ, потврдио је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић. Поднесена је, каже и кривична пријава против пет чланова ЦИК-а јер су донијели политичку одлуку.

- Нама је јасно да су се људи који су блиски структурама СДА, ДФ-у Жељка Комшића, одлучили на ову врсту одлуке само како би се осветили СНСД-у што смо умјесто њиховог "осмице" одабрали Осморку. Вјерујемо да ће Апелационо Вијеће Суда Бих јасно доказати да није под политичком контролом поменуте коалиције и да ће донијети први пут бар једну одлуку у складу са правом - истиче Ковачевић.

Жалбу због спорне одлуке предала је и СНСД-ов народни посланик Ранка Перић Ромић. Каже да је оштећена јер је учествовала у предлагању делегатске листе СНСД-а.

Ако је повријеђен поступак избора делегата, ЦИК је имао могућност да наложи да се процедура избора понови, не и да мијења одлуку скупштинске комисије. Због свега, из Српске најављују враћање изборног процеса у републичке институције.

Неприхватљиво је, сматра члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац, да пет страначких чланова ЦИК-а бира представнике Републике Српске у заједничке институције.

- То је само потврда да имамо реалну потребу на изборни суверенитет. Изборна јединица је Република Српска - она бира НСРС, Владу, делегате. Мора задржати свој суверенитет и наредне изборне процесе треба проводити Републичка изборна комисија а не тамо неки полтрони - категоричан је Кошарац.

Поништавајући одлуку Комисије за именовања Народне скупштине, Централа изборна комисија је, каже, украла СНСД-у делегатски мандат у Дому народа БиХ.

Прогласила је важећим листић који је неправилно испуњен и тако глас дала делегатској листи ПДП-а чији се кандидат Ненад Вуковић по броју гласова изједначио са Сњежаном Новаковић Бурсаћ. Четири делегата СНСД-а у Дому народа парламентарне скупштине БиХ заштита је интереса Републике Српске, а не блокада, поручују из СНСД-а.

- Наше стратешко питање је да у складу са Уставом Српска одлучује о питањима важним за Српску и да партиципира на заједничком нивоу да заштити интересе Српске, не да блокира, као што то федерални медији кажу, да је четири делегата СНСД-а у Дому народа ПС БиХ блокада институција. Није тачно, то је заштита интереса - закључује Кошарац.

Ако два кандидата имају исти број гласова о петом делегату који ће у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, одлучиваће се  жријебом. Поново у ЦИК-у.

Из Српске се надају да до тога неће доћи и да ће надлежни суд поништити, како кажу, срамну одлуку Централне изборне комисије БиХ.