latinica  ћирилица
07/12/2022 |  20:41 ⇒ 21:21 | Аутор: РТРС

Приштинска полиција одузима вино од српског виноградара; Петровић за РТРС: Борићу се за својину (ФОТО/ВИДЕО)

Приштинска полиција послије упада на сјевер Косова "ударила" је и на Србе јужно од Ибра.
Велика Хоча - Фото: РТРС
Велика ХочаФото: РТРС

Уз помоћ полиције и царине инспектори из Ораховца други дан држе у блокади улаз домаћинства породице Петровић у Великој Хочи.

Породица Петровић се, као и већина мјештана овог српског села у Метохији, генерацијама бави виноградарством и производњом вина.

Мјештани су се вечерас окупили да заштите комшију, али и своје породице, страхујући да би им се исто могло догодити, јер им је виноградарство једини извор прихода.

Власник винарије Срђан Петровић рекао је за РТРС да му је косовска полиција поново најавила долазак сутра ујутро у 8 часова и поручио да ће се борити за својину.

Да се на овом подручју Срби вјековима баве виноградарством, говори и легенда да је у вријеме владавине цара Душана, постојао 40 километара дуг виновод, којим је вино природним падом текло од Велике Хоче до царског града Призрена.

Директор Канцеларија за Косово и Метохију Петар Петковић објави је на Твитеру да је премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти послао је своју полицију у центар Велике Хоче да винарији "Петровић", једној од најстаријих у овом крају, одузме 40.000 литара вина.

Петковић је навео да су се мјештани окупили да бране свог комшију јер неће да дозволе Куртијево иживљавање и терор.