latinica  ћирилица
07/12/2022 |  22:33 ⇒ 22:34 | Аутор: СРНА

Ђаковић: Митрополит Амфилохије - морачки јасновидац

Књига "Морачки јасновидац" вечерас је представљена у Требињу, а аутор Перица Ђаковић каже да се у њој могу наћи поруке блаженопочившег митрополита Амфилохија из 2016. и 2017. године када говори о Украјини данас и зато га је академик Матија Бећковић назвао "морачким јасновидцем".
Промоција књиге "Морачки јасновидац" - Фото: СРНА
Промоција књиге "Морачки јасновидац"Фото: СРНА

Књига садржи транскрипте четири интервјуа које је Ђаковић водио са блаженопочившим митрополитом Амфилохијем у ауторској емисији, а пети интервју са Матијом Бећковићем снимљен је 13. јануара 2021. године, годину дана пред упокојење митрополита Амфилохија.

Ђаковић је прије промоције изјавио новинарима да је ова књига требало да носи назив "Без Бога ни преко прага", али да је наслов промијењен у "Морачки јасновидац" након што је Бећковић у интервјуу блаженопочившег митрополита Амфилохија назвао "морачким јасновидцем".

Он је оцијенио да је блаженопочивши митрополит Амфилохије био прави владар Црне Горе, да би, да је живио у то вријеме, био Петар Први Петровић Његош.

- Не знам да ли је био већи духовник или политичар. Био је човјек громада, од кога ћемо тек учити - рекао је Ђаковић и додао да је више од шест мјесеци трајало превођење аудио и видео-записа у текст.

Ђаковић је најавио да ће ускоро бити објављена и друга књига, у којој ће бити седам божићних интервјуа блаженопочившег митрополита Амфилохија, а носиће симболичан назив "Христос се роди".

Професор Универзитета Црне Горе у пензији Дарко Антовић изјавио је новинарима да ова књига носи много порука, будући да је митрополит Амфилохије био један од највећих теолога ових подручја.

- У једном тренутку митрополит Амфилохије говори о суноврату културе у Црној Гори. Он је добро осјетио и на својој кожи шта значи тај суноврат културе, али је поручио да ће култура у Црној Гори почети да расте, да се издигне на виши ниво оног тренутка кад се оствари завјет повратка Његошеве капеле на Ловћен - рекао је Антовић.

Он је истакао да читаоцима препоручује да ову књигу прихвате као један камен који ће бити уграђен у ту капелу на Ловћену.

Осим аутора и Антовића, вечерас је на промоцији у Културном центру говорио и новинар Здравко Шакотић.

Књига "Морачки јасновидац" прије Требиња је, између осталог, промовисана у крипти Храма Светог Саве у Београду.