latinica  ћирилица
08/12/2022 |  07:09 ⇒ 08:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Командант КФОР-а: Нећемо толерисати насиље на сјеверу КиМ

Командант мисије КФОР-а генерал-мајор Анђело Микеле Ристуча изјавио је да су недавни догађаји у сјеверном дијелу Косовске Митровице забрињавајући посебно, како је рекао, "сада уочи избора".
КФОР, илустрација - Фото: ТАНЈУГ
КФОР, илустрацијаФото: ТАНЈУГ

Он је за РТК рекао да је сав посао који је годинама урађен на сјеверу у опасности да буде изгубљен, и нагласио да КФОР неће толерисати насиље на сјеверу КиМ.

- Наш први задатак је да обезбиједимо слободно кретање на Косову. Опремљени смо да се носимо са таквом ситуацијом. Али, ми се понашамо у складу са ситуацијом на најбољи могући начин, реагујући на сваку ситуацију која је пред нама. Не толеришемо насиље. Не можемо толерисати насиље и нећемо га толерисати - нагласио је Ристуча.

Командант Кфора је истакао да је ова војна снага изграђена, обучена и опремљена са довољно људских снага за извршавање сваке врсте обавеза у оквиру свог мандата.

- Наравно, ако се ситуација погорша, можемо да рачунамо на подршку цијелог НАТО и 27 држава чланица. НАТО је повећао наше присуство на терену и спремни смо да се суочимо са било којом ситуацијом ако су потребне додатне снаге, али тренутно не мислим да такви услови постоје - додао је Ристуча.

Подсјећамо, приштинска полиција послије упада на сјевер Косова "ударила" је и на Србе јужно од Ибра.

Уз помоћ полиције и царине инспектори из Ораховца други дан држе у блокади улаз домаћинства породице Петровић у Великој Хочи, која се као и већина мјештана овог српског села у Метохији, генерацијама бави виноградарством и производњом вина.