latinica  ћирилица
08/12/2022 |  07:50 ⇒ 09:15 | Аутор: sputniknews.com

Опозван предсједник Перуа, потом и ухапшен; Нова предсједница положила заклетву

Неколико часова након што је предсједник Перуа Педро Кастиљо изазвао уставну кризу покушавајући декретом да распусти законодавну власт, Конгрес Перуа изгласао је његов опозив, послије чега је ухапшен. Након тога Дина Боуларте (60) положила је заклетву и постала прва предсједница Перуа.

Игноришући Кастиљов покушај да распусти Конгрес, посланици су наставили раније планирани процес опозива који је окончан са 101 гласом за смјену, шест против и 10 уздржаних.

Резултат је објављен уз овације посланика који су позвали потпредсједницу Дину Болуарте да преузме дужност, преноси Ројтерс.

Кастиљо је раније најавио да ће привремено суспендовати Конгрес, устоличити ванредну владу и расписати парламентарне изборе, али и полиција и оружане снаге Перуа су га упозорили да је "пут којим је кренуо да распусти Конгрес неуставан".

Државно тужилаштво Перуа је у октобру подигло оптужницу против Кастиља због наводног вођења "злочиначке организације" која остварује профит од државних уговора и омета истрагу, али Кастиљо је те оптужбе назвао "клеветом групе која покушава да приграби власт коју је изабрао народ".

Откако је започео свој мандат 2021. године, Кастиљо је успио политички да преживи два покушаја опозива.

Међутим, након најаве да ће распустити Конгрес, политички савезници су га напустили, а његови министри поднијели оставке.

Министарство информисања објавило је, након хапшења, да је Кастиљо у притвору и да је оптужен за "побуну" и "завјеру" због кршења уставног реда.

Камере су приказале Кастиља како напушта полицијску станицу, након чега је речено да ће бити пребачен у државни затвор.

Дина Боуларте (60) положила је заклетву и постала прва предсједница Перуа.

- Сада захтијевам политичко примирје у земљи како би се формирала влада националног јединства. Молим за вријеме које је неопходно да се спаси држава од корупције и безакоња - рекла је Боуларте, која је до јуче била потпредсједница Перуа.

Адвокат по звању, Боуларте је донедавно била релативно непозната већини Перуанаца.

Прије четири године освојила је мање од четири одсто гласова на општинским изборима у Лими.

Успјела је да уђе у парламент 2021. године, али је нешто касније постала позната уз Кастиља.