latinica  ћирилица
08/12/2022 |  09:17 ⇒ 09:18 | Аутор: СРНА

Живковић Рајилић: Сачувати стечена права и свједочити против злочинаца

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић поручила је да је главни циљ Удружења у наредном периоду да се сачувају стечена права чланица, те да Српкиње и даље свједоче у домаћој и свјетској јавности о силовањима и злостављањима у протеклом рату.
Божица Живковић Рајилић - Фото: РТРС
Божица Живковић РајилићФото: РТРС

- Чланице Удружења у наредном периоду учествоваће у свим процесима које од нас буду тражила тужилаштва и судови против злочинаца који су нас мучили и злостављали - рекла је Рајилићева Срни поводом 10 година од оснивања и рада Удружења.

Рајилићева је навела да је Удружење у протеклом периоду остварило све зацртане циљеве јер је Република Српска законом признала статус - жена жртава рата.

- Свака чланица Удружења појединачно је дошла до својих права, а други наш циљ је био да домаћој и свјетској јавности аутентично свједочимо о ратним догађајима путем монографије, филмова, кроз тужбе и учешће у суђењима злочинцима који су их злостављали - истакла је Рајилићева.

Она је рекла да је око 300 чланица Удружења има статус, а остале жене и мјесечна новчана примања.

Рајилићева је рекла да је 1.100 жена жртава рата доказало да су биле по логорима и затворима такозване Армије БиХ и ХВО-а у протеклом рату.

У Броду је 7. децембра 2012. године основано Удружење жена жртава рата Републике Српске, чији је циљ да се у јавности презентује истина о страдању Српкиња у рату у БиХ.