latinica  ћирилица
08/12/2022 |  09:44 ⇒ 10:12 | Аутор: РТРС

Отварање новогодишње изложбе изабраних графичких рјешења кампање "Читајмо заједно"

Новогодишња изложба изабраних графичких рјешења кампање "Читајмо заједно" биће отворена данас у Галерији Плус, изложбено-продајном салону Музеја савремене умјетности Републике Српске, саопштено је из МСУРС.
Новогодишња изложба "Читајмо заједно" (Фото: Музеј савремене умјетности Српске) -
Новогодишња изложба "Читајмо заједно" (Фото: Музеј савремене умјетности Српске)

На основу конкурса који је расписало Министарство, у сарадњи са Академијом умјетности у Бањалуци и Академијом ликовних умјетности у Требињу, изабрано је 12 рјешења десет студената који су доставили графичка рјешења плаката са илустрованим приказом свих слова ћириличког писма, наводи се у саопштењу.

- Њихови радови, који ће бити изложени у Галерији Плус, прва су степеница ка достизању коначног циља – да се укаже на основни проблем када су у питању заштита и кориштење ћириличког писма, а то је недостатак довољног броја ћириличких фонтова у контексту графичког дизајна, због чега је процес дизајна ограничен. Један од крајњих циљева кампање "Читајмо заједно" јесте заштита ћириличког писма преко његове практичне примјене, односно употребе. Тако га штитимо и чинимо живим - наглашавају из Музеја савремене умјетности Српске

Са Академије умјетности у Бањалуци изабрани су студенти који су радили под менторством Јелене Грубор и Стефана Мијића: Анђела Савић, Андреа Алексић, Катарина Ђаковић, Миња Кнежевић, Зорана Урумовић, Марко Шкрбић и Марко Томић.

Са Академије ликовних умјетности у Требињу изабрани су студенти који су радили под менторством Игора Дутине и Милице Самарџић: Исидора Аћимовић, Саша Пешикан и Теодора Бауковић.

Изложба ће бити отворена до 30. јануара 2023. године.