latinica  ћирилица
08/12/2022 |  10:24 ⇒ 10:27 | Аутор: СРНА

Очекује се производња 2.000 тона пастрмке и 500 тона шарана

Процјена укупне производње рибе у Републици Српској у овој години се креће око 2.500 тона, од чега 2.000 тона пастрмке и 500 тона шарана, изјавио је Срни предсједник Групације произвођача и прерађивача рибе при Привредној комори Српске Зоран Тепић.
Риба - Фото: РТРС
РибаФото: РТРС

- У погледу произведене биомасе - прираста живе рибе, можемо истаћи да ће се у Српској у овој години произвести око 3.500 тона рибе, чијом прерадом добијемо око 2.500 тона рибе и рибљих производа - рекао је Тепић.

Он је навео податке Републичког завода за статистику према којима је у прошлој години у Српској произедено 1.604 тона пастрмке и 330 тона шарана.

Топић је рекао да у Републици Српској постоји девет привредних субјеката, предузећа који се баве узгојем пастрмке на укупно 16 регистрованих рибогојилишта укупне површине од 50.002 метара квадратних.

Према његовим ријечима, регистрована су четири привредна субјекта, предузећа која се баве узгојем шарана на пет шаранских рибњака, укупне површине 2.043 хектара.

Топић је рекао да се у смислу процентуалне заступљености по врстама рибе највише, 82,5 одсто, продаје калифорнијска пастрмка, затим 17 одсто шаран, док остале слатководне рибе имају учешће у продаји од пола процента.

- На тржишту, осим домаће узгојене рибе, доста се продају и рибе из увоза и марикултуре, гдје предњаче ослић, лосос, срделе, гирице, морски плодови, лигње, рибљи производи и прерађевине од рибе као што су конзервирана риба, паштете, замрзнути панирани производи и друго - истакао је Топић.

Према подацима Републичког завода за статистику, производња конзумне рибе у рибњацима у Српској у прошлој години у односу на 2020. годину већа је за 2,8 одсто.

Секретар Удружења пољопривреде и прехрамбене индустрије при Привредној комори Српске Драган Шепа рекао је Срни да су у циљу подршке сектору рибарства уведене и одређене стимулативе мјере, у оквиру којих је повећана премија произвођачима по килограму произведене пастрмке и шарана.

Он је навео и премију коју добијају откупљивачи за откуп конзумне рибе која је произведена код домаћих произвођача, као и подршку произвођачима рибе за капиталне инвестиције.