latinica  ћирилица
08/12/2022 |  10:48 ⇒ 12:19 | Аутор: СРНА

Наставити са континуираним повећањем плата просвјетних радника

Министарство просвјете и културе Републике Српске опредијељено је да се и у наредном периоду настави са континуираним повећавањем плата просвјетних радника у складу са могућностима буџета Српске, речено је Срни у Министарству.
Министарство просвјете и културе - Фото: РТРС
Министарство просвјете и културеФото: РТРС

У Министарству подсјећају да је Влада Српске недавно утврдила по хитном поступку Приједлог закона о измјени Закона о платама запослених у области културе и Приједлог закона о измјенама Закона о платама запослених у основним и средњим школама и ђачким домовима у Српској, као и друге законе о платама.

Разлог за доношење ових закона јесте увећање платних коефицијената како би се додатно повећале плате запослених у наведеним областима чија нето плата је испод просјечне нето плате запослених у Републици Српској, истичу у ресорном министарству.

Предложени закони су дио сета мјера за повећање плата запослених у Републици Српској, будући да се платни коефицијенти запослених чија је нето плата испод просјечне нето плате запослених увећавају за пет одсто, у складу са споразумом између Владе Републике Српске и репрезентативних синдиката од 3. јуна.

Измјена ових закона представља још једну од мјера Владе Републике Српске које доприносе привредном расту и повећању плата радника, као и побољшању економско-социјалног положаја запослених у Републици Српској, напомињу у Министарству просвјете и културе Српске.

Опредјељење Владе Републике Српске од 2018. до 2022. године било је континуирано повећавање плата и примања просвјетним радницима с циљем побољшања њиховог статуса, али и разумијевања значајне улоге просвјетних радника у образовању и развоју Српске.

У складу са тим повећаван је и буџет за финансирање бруто плата и осталих примања за око 12.300 запослених у 187 основних школа и 5.000 запослених у 79 средњих јавних школа.

За бруто плате и остала примања у основном образовању у 2019. години издвојено је 191.460.000 КМ, док је у 2022. години за ове намјене буџет порастао на 254.150.000 КМ.

У наведеном периоду плате запослених у основном образовању повећане су за 32,74 одсто.

У средњем образовању за бруто плате у 2019. години исплаћено је укупно 81.743.102 КМ, а у 2022. години 105.287.100 КМ, што значи да је за наведени период буџет за примања запослених повећан за 28,8 одсто, наводе у ресорном министарству.

Синдикат образовања, науке и културе Републике Српске тражи што прије преговоре са ресорним министарствима и Владом Српске, како би се дошло до поштенијих и квалитетних рјешења у изједначавању платних коефицијената у овој области и осталих корисника буџета, рекао је јуче предсједник овог синдиката Драган Гњатић.