latinica  ћирилица
08/12/2022 |  10:57 ⇒ 11:29 | Аутор: sputniknews.com

Захарова: Могуће је да САД припремају нови преврат у Украјини

Могуће је да Сједињене Америчке Државе припремају још један преврат у Украјини, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова на редовној конференцији за медије.
Марија Захарова (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Марија Захарова (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

- Кијев је 4. децембра посјетила виша замјеница државног секретара САД Викторија Нуланд. Инспекцијска путовања америчког покровитеља у Украјину више никога не изненађују – то је нормално: то је као да дођете да провјерите како је тамо – да ли још гори ватрица или треба набацити дрва за огрев. И, наравно, очигледно је вуче на мјесто злочина - рекла је Захарова.

Портпаролка је Нуландову назвала вјесником "трагичних потреса" за Кијев.

- Њено појављивање у Кијеву у садашњим условима, када се у украјинским владајућим круговима заоштравају несугласице око расподјеле западне помоћи, наравно, није случајно. Могуће је да се поново покрене дворски преврат или нека кадровска реконструкција. Мислим да режим Зеленског, који је више пута искушавао стрпљење Вашингтона, има о чему да размишља - додала је Захарова.

Она је подсјетила да се лик Нуландове повезује са "евромајданом", који је свјетској заједници представљен као знак демократског процеса у Украјини, а заправо је био државни преврат организован новцем и рукама Запада.

- Иза овога су, прије свега, наравно, стајале САД и оне земље и политичке снаге на европском континенту које су дјеловале унисоно са Сједињеним Америчким Државама... Тада се Вашингтон отворено умијешао у унутрашње ствари Украјине и једноставно ручно управљао масовним протестима - објаснила је она.

О потпиривању сукоба у Украјини

Захарова је додала да САД планирају да потпирују сукоб у Украјини најмање до краја 2025. године, што се може закључити из докумената које Вашингтон ни од кога не крије.

Према њеним ријечима, амерички медији већ данас са уживањем говоре о детаљима корупционашког маратона "Бијела кућа-Кијев-Бијела кућа", чиме се објашњава жеља администрације предсједника САД Џозефа Бајдена да Конгрес укључи додатну помоћ Кијеву у износу од 37 милијарди долара 2023. године.

Невећи дио ове помоћи ићи ће за потребе украјинске војске, а потом ће бити одлучено ко ће се од њих "намјестити" у европске, светске банке и приватне фондове, објаснила је Захарова.

- У исту логику се уклапа и уговор потписан крајем новембра и који су америчке власти предвидјеле на три године са компанијом Raytheon од 1,2 милијарде долара за куповину система ПВО за Кијев - закључила је Захарова.