latinica  ћирилица
08/12/2022 |  13:13 ⇒ 14:50 | Аутор: СРНА

МУП: Биће пронађени и процесуирани нападачи на Саборни храм у Мостару

Полиција Херцеговачко-неретванског кантона учиниће све да буду пронађени и процесуирани они који су оштетили Саборну цркву Свете Тројице у Мостару, рекао је портпарол кантоналног Министарства унутрашњих послова Људевит Марић.
Саборна црква Свете тројице у Мостару - Фото: РТРС
Саборна црква Свете тројице у МостаруФото: РТРС

Марић је навео да је полиција урадила увиђај и утврдила да је из цркве украдено 60 метара кабла која је ишчупан из зида и да је из помоћних просторија украдено 30 метара кабла.

- Провалници су искористили помоћну скелу која је постављена на звонику и уништили таблу са осигурачима. Полицијски службеници су урадили свој посао и предузимају се даље мјере и радње на откривању починилаца - рекао је Марић за Срну.

Марић тврди да полиција нема информације о пријетњама православним свештеницима, као и да је "задовољавајуће безбједносно стање на подручју Херцеговачко-неретванског кантона".

- Ниједан грађанин, поготово црквени службеници не требају се бринути за своју безбједност - каже Марић.

Он је подсјетио да је у овој години забиљежено да је у Саборној цркви украден новац из касе и ти починиоци су пронађени и процесуирани. Такође, крајем августа украдено је више табли бакра, а и ти починиоци су пронађени.

Марић је навео и да полиција има евидентирана само три случаја напада на Цркву у овој години и да не сумња да их је било више, али да "о њима није обавијештена".

Старјешина Саборне цркве Душко Којић изјавио је након девастације цркве да се свештеници и народ не осјећају сигурно у Мостару.

Саборна црква Свете Тројице у Мостару у ноћи између уторка и сриједе, 6. на 7. децембар, опљачкана је, девастирана и покидани су сви каблови од електричне енергије.

Ово је 10. пут ове године да је опљачкан овај храм.