latinica  ћирилица
08/12/2022 |  13:25 | Аутор: sputniknews.com

Путин: Сви учесници специјалне операције су за мене хероји

Предсједник Русије Владимир Путин уручио је у Кремљу носиоцима звања Хероја Русије орден "Златна звијезда".
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/ALEXEY MAISHEV/KREMLIN POOL/SPUTNIK) -
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/ALEXEY MAISHEV/KREMLIN POOL/SPUTNIK)

Међу одликованима су војници и космонаути. Церемонија је одржана поводом Дана хероја отаџбине.

Космонаути Иван Вагнер и Сергеј Куд-Сверчков одликовани су и почасним звањем "Пилот-космонаут Руске Федерације".

Обраћајући се присутнима, Путин је рекао да се осјећај љубави према отаџбини преноси са кољена на кољено и да је светиња, као и да су грађани Русије поносни на оне који сада учествују у специјалној операцији у Украјини и бране право земље на независност.

Он је напоменуо да је Русија увијек одавала почаст онима који су својом храброшћу и несебичношћу заслужили високо звање хероја.

Путин је нагласио да је важно схватити да домовину прије свега чине људи, а не територија.

Он се током говора обратио онима који се сада налазе на првој линији фронта. Како је навео, данас су уручена највиша државна признања војницима који су показали изузетну храброст и одважност током специјалне војне операције и који су одликовани звањем Хероја Русије.

Путин је свима искрено захвалио "за служење Отаџбини, за оданост идеалима који су увијек и у свако вријеме уједињавали Русију".

- Желим да се обратим и онима који се налазе на првој линији фронта. За мене, за све наше суграђане, свако од вас је херој. И заиста желим да осјетите топлину наших срца, топлину ове заиста свенародне подршке - нагласио је Путин.

Дан хероја отаџбине обиљежава се сваке године у Русији 9. децембра. Датум је посвећен празнику Руске империје – Дану носилаца ордена Светог Ђорђа, који се обиљежавао од 1769. до 1917. године.

Традиција одавања почасти херојима отаџбине настављена је у Русији 2013. године. Од тада Путин сваке године одржава пријем за хероје у Кремљу, са изузетком посљедње двије пандемијске године.

На Дан хероја отаџбине 2020-2021. године шеф државе им се обратио видео честитком.