latinica  ћирилица
08/12/2022 |  13:43 ⇒ 14:08 | Аутор: СРНА

Старјешина Саборне цркве у Мостару: Вандалски напад неће нас поколебати

Старјешина Саборне цркве Свете Тројице у Мостару Душко Којић истакао је да је вандалски напад на овај храм био планиран и циљан, али да неће поколебати Србе, који неће одустати док поново не буде враћено освјетљење.
Саборна црква Свете тројице у Мостару - Фото: РТРС
Саборна црква Свете тројице у МостаруФото: РТРС

Он је указао да је неко ризиковао живот да исијече каблове који освјетљавају здање, да угаси звона и направи штету на храму.

- То је био вандалски чин који је довео до тога да смо синоћ имали цркву која је била у мраку. Поред свих могућих каблова који су на поду цркве и који нису дирани, неко се, ризикујући да падне са скеле и да се повриједи, попео на звоник и на тако неприступачном мјесту нашао каблове који су били одређени за освјетљење, звона и сат. Осим тога, пресјечени су и громобрани - рекао је Којић Срни.

Којић је нагласио да је питање да ли је ово била крађа, и да ово није могао урадити неко ко није стручан и спреман на све, те изразио наду да ће полиција професионално обавити свој дио посла.

Он је додао да је мајстор /који је Бошњак/ и који је дошао да види квар рекао да се ово више не може поправити и да се морају поново раскопати зидови дебљине два метра.

Којић је нагласио да је штета непроцјењива, јер се то може тешко вратити у изворно стање.

- Док се Црква зидала пројектом су уграђени каблови унутар зидова. Прекинути громобран и раздвојити га од уземљења значи да се поново мора скинути сва ти каблови, поново стављати и штемати зидови и све се мора поново проводити и доводити до спољне кутије. Мора се копати порта - рекао је Којић.

Када је ријеч о безбједности српске заједнице, Којић је истакао да је јуче и синоћ док је гледао цркву у мраку био забринут, те да је ово велико искушење које Србе неће поколебати.

- Није се увијек лако носити са искушењима, али ми нећемо слати поруке које нису поруке мира и љубави, јер смо тако учени од наших епископа. Владика Атанасије нам је говорио - "Када наиђу вјетрови и искушења, јесу вјетри, јесу вихори, али нисмо ни ми сламке". Неће нас ово поколебати нити промијенити наше расположење према Мостару. Ова црква док је свијетлила красила је овај град и нећемо одустати да поново вратимо свјетло на Саборну цркву - рекао је Којић.

Којић каже да има мјеста за Србе у Мостару, те да имају велику подршку од свих грађана и да нико нема ни најмању помисао да оде одавде.

Он је додаје да га је јутрос контактирао и предсједник Републике Српске Милорад Додик, који ће већ данас послати ургентну помоћ.

- Моја је порука да данас треба освијетлити цијелу ситуацију у вези са Саборном црквом и да се сви нивои власти заинтересују за један национални споменик који је у заштићеној зони Унеска, али изгледа да нема никакву заштиту. Да ово буде један циљ свима, да она буде обновљена и када буде обновљена можемо причати о камерама - рекао је Којић.

Он је поручио не вјерује да ће ишта бити ријешено док Саборна црква не буде обновљена и док не буду постављене камераме на више мјеста.

Којић је нагласио да је било десет случајева крађе у овој години, те да су ту напади на цркве у Житомислићу, Благају, Бијелом пољу и да Срби ништа нису доживјели као ово посљедње.

- Све до сада смо третирали те нападе као дјело појединаца и лопова и тако смо се и понашали, не желећи да грађане узнемиравамо са тим. Али ово сада третирамо онако како мислимо да треба - каже Којић.

Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски прије мјесец дана доселио се у Мостар гдје живи само стотињак метара од Саборне цркве која је девастирана.

Саборна црква Свете Тројице у Мостару у ноћи између уторка и сриједе, 6. на 7. децембар, опљачкана је, девастирана и покидани су сви каблови од електричне енергије.

Ово је 10. пут ове године да је опљачкан овај храм.