latinica  ћирилица
08/12/2022 |  14:01 ⇒ 14:08 | Аутор: СРНА

Петковић: Незаконита одлука ЦИК-а у процесу избора делегата из Републике Српске

Посланик Уједињене Српске у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милан Петковић рекао је да је одлука Централне изборне комисије БиХ у процесу избора делегата из Републике Српске у Дом народа парламента БиХ незаконита, те да је увјерен да ће Суд БиХ усвојити жалбу СНСД на одлуку ЦИК-а.
Милан Петковић - Фото: РТРС
Милан ПетковићФото: РТРС

Петковић је рекао да је ЦИК БиХ одлуком о прихватању неважећег листића изашао из законских оквира.

Према његовим ријечима, ЦИК БиХ није могао на овај начин да одлучује ли је листић важећи или неважећи.

- Они су могли једино да утврде да ли је гласање спроведено у складу са Законом или не и да се врати на поновно гласање - појаснио је Петковић новинарима у Сарајеву након сједнице Комисије за избор Савјета министара, чије је руководство данас изабрано.

Он је рекао да ће Комисија за избор Савјета министара, када добије приједлог кандидата за предсједавајућег Савјета министара, то предложити Колегијуму Представничког дома парламента БиХ.

Петковић је изразио увјерење да ће Савјет министара БиХ бити формиран до краја године.

Он је истакао да је СНСД, са коалиционим партнерима апсолутни побједник посљедњих избора, те да би било какво формирање власти без СНСД-а на нивоу Савјета министара, било изигравање воље гласача у Републици Српској.

Петковић је рекао да коалициони партнери окупљени око СНСД-а нису још одржали састанак о саставу Савјета министара, те да је у току формирање Владе Републике Српске.

- Бавили смо се избором Владе Републике Српске, а након тога ће се сигурно приступити и коалиционим преговорима између СНСД-а, Демоса и Уједињене Српске у вези са формирањем Савјета министара - рекао је Петковић.