latinica  ћирилица
08/12/2022 |  14:03 ⇒ 14:06 | Аутор: klix.ba

СДА: Позваћемо све релевантне странке на договор о формирању власти

Након данашњег жријеба који је Странци демократске акције донио 13. делегата у Дому народа Парламента ФБиХ, из ове странке кажу да ће позвати све релевантне странке на договор о формирању власти у складу са Уставом, законом и изборном вољом бирача.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

- Окончањем процедуре посредних избора за Дом народа Парламента Федерације Босне и Херцеговине довршен је изборни процес, и тиме су се стекли услови за започињање процеса формирања извршне власти у Федерацији БиХ. Као побједник избора и једина странка која са својим партнерима има већину у Клубу Бошњака, СДА ће предложити предсједника/потпредсједника ФБиХ из реда бошњачког народа - навели су из СДА.

Осморка сада неће моћи предложити кандидата за потпредсједника ФБиХ из реда Бошњака.

Широка коалиција, која би дјеловала у интересу државе Босне и Херцеговине, допринијела би стабилизирању ситуације и имала би доминантну улогу у односу на све снаге које имају супротстављене политичке циљеве, те истовремено допринијела смиривању тензија и покушајима да се креирају и продубе ирационални сукоби и подјеле у пробосанском блоку - додају из СДА.

Саопштили су да би наредни мандат у потпуности требало да буде посвећен убрзању еуроатлантског пута Босне и Херцеговине, креирању и усвајању закона који ће ојачати владавину права, борби против корупције, растерећењу привреде, повећању примања грађана, осигуравању стабилног енергетског система, заштитити околиша, те унапрјеђењу сваког сегмента живота.