latinica  ћирилица
08/12/2022 |  14:04 ⇒ 14:05 | Аутор: СРНА

Вулић: Заједничке институције да буду сервис, а не препрека

Замјеник предсједавајућег Комисије за припрему избора Савјета министара Сања Вулић рекла је да Комисија има техничку улогу да би омогућили што скорије и ефикасније формирање Савјета министара и да је увјерена да ће нови сазив одблокирати све процесе и да ће заједничке институције постати сервис, а не препрека за многе пројекте.
Сања Вулић -
Сања Вулић

- Охрабрује да би разговори и преговори чији смо свједоци могли довести до тога да се први пут у постдејтонској БиХ деси да заједничке институције буду сервис, а не препрека за реализацију многобројних пројеката како у Републици Српској, тако и у ФБиХ и Брчко дистрикту - рекла је Вулићева новинарима у Сарајеву.

Она је нагласила да треба сачекати финални договор лидера СНСД и партнера из ФБиХ који је најављен наредне седмице, те да ће се тада моћи више говорити о томе, али да охрабрује чињеница да први пут постоји воља да се што прије формира Савјет министара, како ви се кренуло у реализацију пројеката на добробит свих грађана.

На питање да ли избор 13. делегата у Дому народа Парламента ФБиХ може закомпликовати формирање власти на нивоу БиХ, те да умјесто "осморке" буде СДА, Вулићева је одговорила да се "може очекивати неочекивано", будући да је СДА дуго на политичкој сцени.

- Но, негдје сам увјерена да сви ови разговори који су започети имају здраве темеље и да ће, ипак, најављени потенцијални партнер остати у кључној игри - оцијенила је Вулићева.

Осврћући се на најаве да би у будућем Савјету министара странкама "осморке" могла припасти четири министарства, Вулићева је истакла да треба сачекати коначан договор између лидера странака, а потом да се "дијели колач".

- Најважније је да постоји добра воља и здрави темељи да се направи нешто ново и до сада невиђено у БиХ, а то је да се реализују пројекти у интересу свих грађана што ових свих предходних година нисмо имали на сцени - констатовала је Вулићева.

Она је напоменула да од Предсједништва БиХ очекује да што прије Комисији за припрему избора Савјета министара достави кандидатуру Борјане Кришто за предсједавајућу Савјета министара и да се њено именовање нађе на сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

- Дубоко вјерујем да ће Кришто имати апсолутну подршку посланика и да ће бити једна дивна хероина на челу Савјета министара - каже Вулићева.