latinica  ћирилица
08/12/2022 |  14:10 ⇒ 14:11 | Аутор: СРНА

Кошарац: Охрабрујуће поруке из ФБиХ о подршци развојним пројектима у Српској

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да су охрабрујуће поруке из Федерације БиХ о подршци развојним пројектима у Републици Српској, попут пројеката гасификације, изградње нових хидропотенцијала и аеродрома у Требињу.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Развојни пројекти, на чијој реализацији инсистирају предсједник Милорад Додик и институције Републике Српске, добри су за сваког човјека како у Српској, тако и у ФБиХ. Они не угрожавају ни Бошњаке ни Хрвате, нити су усмјерени против било кога у БиХ - поручио је Кошарац у изјави за Срну.

Он је истакао да нове поруке подршке из ФБиХ представљају позитиван сигнал, за разлику од досадашње праксе у којој су Бакир Изетбеговић и кадар СДА блокирали пројекте Републици Српској и успоравали њен привредни развој.

- Изетбеговић и кадар његове странке мотивисани су искључиво борбом против Републике Српске. Необјашњива је и сулуда њихова потреба за константним негацијама и оспоравањима развојних шанси у Српској. Без икакве аргументације и ваљаних разлога, потпуно политикантски, такве структуре се противе чланству у Отвореном Балкану, изградњи гасних интерконекција, нових хидропотенцијала, инфраструктуре и других пројеката који значе привредни развој како Републике Српске, тако и БиХ у цјелини - нагласио је Кошарац.

Он је напоменуо да Република Српска никада својим политикама није угрожавала напредак и пројекте у ФБиХ.

- Напротив, увијек смо показивали спремност за подршку и радовали се таквим пројектима, јер немамо ништа против стварања услова за бољи живот сваког човјека у ФБиХ. Нажалост, свједочили смо да су често представници ФБиХ у заједничким институцијама опструисали развојне пројекте у Српској, искључиво из политичких предрасуда, политиканства и популизма - додао је Кошарац.

Он је нагласио да власт у Републици Српској инсистира на поштовању уставних капацитета и права Српске да развија своје инфраструктурне капацитете, хидропотенцијале, пројекте у сектору енергетике и све оно што ће значити додатни привредни развој и напредак.

- Вјерујем да позитивни сигнали из ФБиХ најављују ново вријеме у којем ће кредибилни представници Републике Српске и ФБиХ на заједничком нивоу кроз партнерство о развојним пројектима показати спремност да међусобно подржавамо важне ствари које су добре за живот сваког човјека у оба ентитета - навео је Кошарац, који је и члан Предсједништва СНСД-а.

Према његовим ријечима, институције Републике Српске и њени представници на нивоу БиХ увијек су били конструктивни према развојним пројектима у ФБиХ и то ће бити модел који ће заступати и у наредном периоду, уколико друга страна буде имала исти однос према Републици Српској.

- Наша политика је политика на фер основи. Уколико нове политичке структуре у ФБиХ буду подржале пројекте Републике Српске, бићемо као и до сада коректни и конструктивни за подршку пројектима у ФБиХ и афирмацију потенцијалних заједничких пројеката Српске и ФБиХ - поручио је Кошарац.