latinica  ћирилица
08/12/2022 |  14:23 ⇒ 14:23 | Аутор: СРНА

ХЕТ: Боља производња струје због падавина

Производња струје у хидроелектранама побољшана је због падавина у посљедње вријеме и повећања нивоа воде у Билећком језеру, изјавио је извршни директор у Хидроелектранама на Требишњици Илија Таминџија.
ХЕТ - Фото: РТРС
ХЕТФото: РТРС

Он је истакао да је послије првих већих падавина поново почела да ради Хидроелектрана "Требиње један", која је због суше и изузетно малих залиха воде у Билећком језеру прије више од мјесец дана обуставила производњу.

- Боља је ситуација послије падавина - у Билећком језеру је за десетак метара повећан ниво воде, али је и даље за око седам метара нижи од плана за ово доба године - прецизирао је Таминџија за Срну.

Он је додао да несметано раде ХЕТ-ове хидроелектране у Требињу и Дубровнику, а да пумпна хидроелектрана у Чапљини ради у зависности од потреба система.

Таминџија је рекао да очекује да ће ово предузеће вјероватно успјети да испуни годишњи план производње струје, упркос великој суши у претходном периоду, и то захваљујући великим залихама воде у Билећком језеру с почетка године, али и због нових дотока воде и оних који се очекују до краја године.

Он је појаснио да ХЕТ има посебан значај у електроенергетском систему Републике Српске јер има акумулацију Билећко језеро од 1,3 милијарде кубика воде, што систему гарантује потребне резерве.

- Захваљујући том језеру струја може да се производи када је потребна, док друге хидроелектране немају ту могућност већ раде само када имају довољно воде - појаснио је Таминџија.

Према његовим ријечима, ХЕТ обезбјеђује између 20 и 25 одсто од укупне производње струје у Српској, што зависи од нивоа рада домаћих термоелектрана.