latinica  ћирилица
08/12/2022 |  14:51 | Аутор: РТРС

Утврђени резултати избора за Вијеће народа Српске

Централна изборна комисија БиХ утврдила је данас резултате посредних избора и додијелила мандате делегатима у Вијећу народа Републике Српске из реда српског, бошњачког и хрватског народа, те из реда осталих.
Вијеће народа Српске - Фото: РТРС
Вијеће народа СрпскеФото: РТРС

У складу са Изборним законом БиХ, Вијеће народа Републике Српске чини 28 делегата - по осам из конститутивних народа и четири из реда осталих.

У Вијеће народа Републике Српске из реда српског народа изабрани су: Огњен Жмирић, Војислав Глигић, Марија Топић Николић, Драгутин Шкребић, Никола Ковачевић, Маринко Драгишић, Љубиша Крунић и Живко Марјанац.

Бошњаке ће у Вијећу народа представљати: Армин Хамзић, Адил Османовић, Алија Табаковић, Џевад Махмутовић, Игор Бошњак, Сребренка Голић, Аида Прешић и Амир Хуртић.

Из реда хрватског народа изабрани су: Јосип Јерковић, Нада Тешановић, Мирко Панџа, Драгица Ковач, Марко Јоргић, Мијо Перкунић, Мирјана Матановић Бундало и Делфа Биберовић-Шур.

У Вијеће народа Републике Српске из реда осталих изабрани су: Јована Чаркић, Данијел Пухалић, Славиша Мркаја и Франц Сошња.

Централна изборна комисија БиХ данас је утврдила резултате посредних избора и додијелила мандате делегатима у Дому народа Парламента Федерације БиХ из Херцеговачко-неретванског, Средњобосанског, Кантона Сарајево и Ливањског кантона.

ЦИК је размотрио и усвојио извјештај о проведеним посредним изборима за Дом народа Парламента ФБиХ из Босанско-подрињског кантона.

На основу резултата посредних избора за делегате Дома народа Парламента ФБиХ из Босанско-подрињског кантона за додјелу једног мандата из реда српског народа неопходно је извршити жријеб између двије кандидатске листе са идентичним количницима, што ће бити урађено сутра у 14.00 часова.

Будући да Скупштина Босанско-подрињског кантона нема изабраних посланика из реда осталих, попуна једног мандата биће извршена у складу са чланом 10.16 Изборног закона БиХ, саопштено је из ЦИК-а.