latinica  ћирилица
08/12/2022 |  15:14 ⇒ 15:18 | Аутор: СРНА

Јевтић: Не смета Куртију вино него одлучност Петровића да остану на свом огњишту

Градоначелник Штрпца Далибор Јевтић поручио је да су посљедњи догађаји у Великој Хочи узнемирили сваког Србина који живи на Косову и Метохији и да косовском премијеру Аљбину Куртију није проблем нечије вино, већ одлучност породице Петровић и осталих Срба да остану на својим огњиштима.
Далибор Јевтић - Фото: ТАНЈУГ
Далибор ЈевтићФото: ТАНЈУГ

Јевтић је позвао међународну заједницу да реагује и спријечи насиље Куртија над Србима.

- Када од једне часне српске породице праве криминалце, јасно је о каквој политици актуелне власти у Приштини је реч. Зато морамо да одбранимо част и опстанак породице Петровић у Хочи! Позивам међународну заједницу да реагује и спријечи насиље које Курти спроводи над Србима - навео је Јевтић на Твитеру.

Он је нагласио да су Петровићи домаћинска и вриједна породица која живи од свог рада.

Царинска служба самопроглашеног Косова донијела је одлуку о пљенидби 42 тоне вина и ракије у власништву једне од најстаријих великохочанских српских породица - Петровић која се традиционално бави производњом вина и ракија од грожђа.

У Великој Хоџи од јуче је напето.

Петровићи и мјештани провели су ноћ стражарећи испред куће, пошто су од јуче ујутру на улазу у двориште ове породице распоређени припадници косовске царине, пореске управе и полиције.

Из царинске службе самопроглашеног Косова саопштено је да је одлука донесена нако што је, током рутинске контроле у једној продавници у власништву Србина у Великој Хочи откривено "да се алкохолна пића продају неовлаштено".