latinica  ћирилица
08/12/2022 |  15:35 ⇒ 19:37 | Аутор: РТРС

Додик: Привести правди одговорне за пљачку Саборног храма у Мостару (ВИДЕО)

Тражим од власти у ФБиХ да приведу правди одговорне за пљачку и девастацију Саборног храма Свете Тројице у Мостару. Храму ће бити упућена новчана помоћ, те ангажована приватна агенција која ће га чувати 24 часа дневно и седам дана у седмици, поручио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Уколико то не можемо да ријешимо у оквиру ФБиХ, онда ће бити ангажована нека агенција из Српске. То је једини начин да се заштити ова црква, која је већ десети пут опљачкана само у овој години. Ово је био вандалски чин којим је још једном поручено да Срби нису добродошли у ФБиХ - поручио је је Додик.

Додик је нагласио да ће "веома брзо бити враћено оно што је ту било" и да то не може бити спријечено, те је истакао овај храм на овом мјесту постоји стотинама година.

- Храм је обновљен у значајном обиму огромним донацијама влада Српске и Србије и вјерујућег народа. Штета ће бити санирана, а од федералних власти тражимо да се приведу правди они који су починили овај вандалски чин. Ако то не буде учињено, онда ће значити стимулацију да се то уради и идући пут - навео је Додик.

Он је поручио да да ће на мостарски храм бити инсталисана и електронска заштита, а српски народ наставити да живи на подручју Мостара иако им није лако.

- Разним интервенцијама смо покушали да одржимо тај живот. У овом граду постоје Канцеларија Влада Српске и Конзулат Србије који покушавају да направе одрживе везе - навео је Додик.