latinica  ћирилица
08/12/2022 |  15:50 | Аутор: СРНА

Додик: Након формирања Вијећа народа - датум избора нове Владе Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да ће након формирања Вијећа народа Републике Српске бити одређен датум избора нове Владе Српске.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Имамо скоро дефинитивну листу састава нове Владе Републике Српске коју ће предложити и саопштити мандатар. Ми смо у сталним консултацијама у вези тог питања - изјавио је Додик данас у Бањалуци.

Додик је рекао да је раније планирано да нова Влада Републике Српске буде изабрана до 10. децембра, али се то неће десити јер не може да се уђе у избор те институције извршне власти док се не формира Вијеће народа Српске.

- Чекамо Централну изборну комисију БиХ, која је каснила са доставом сетификата и много чега другога. Без обзира на то, нова влада Републике Српске биће формирана. Република Српска има усвојен буџет за 2023. годину и Економску политику. Ово су теме које су важне за друштво и веома лагодно улазимо у нови мандат - навео је Додик.

Коментаришући информацију да је ЦИК БиХ жријебањем изабрао 13. делегата из СДА за Дом народа Парламента ФБиХ, Додик је рекао да се ту суштински ништа неће десити.

Додик је подсјетио да је раније разговарао са предсједником СДП БиХ Нермином Никшићем и лидером странке "Народ и правда" Елмедином Конаковићем, чије су партије чланице "осморке", истичући да је тај договор дефинитиван, али да се у политици никада не може рећи да је све завршено.

- Мислим да нема ниједан рационалан разлог да се не наставимо кретати овим путем. Нисам упознат са овим процердурама, али знам да је СДА сад добила 13. делегата и да они сада једини могу да предложе кандидата за предсједника ФБиХ - каже Додик.

Додик је рекао да је им је за тако нешто потребна и потврда у Представничком и Дому народа парламента ФБиХ, истичући да тај приједлог када не добије већину враћа се поново, али се квота за гласање смањује и онда ће то предложити странке "осморке" и ХДЗ БиХ.

Жријебање је обављено данас у сједишту ЦИК-а БиХ, а одлучивано је између Листе Бошњака из Ливањског кантона – листе Авдија Ђугум СДП БиХ и кандидатске листе СДА.