latinica  ћирилица
08/12/2022 |  16:06 ⇒ 16:43 | Аутор: РТРС

На иницијативу Учитељског студија обиљежена стогодишњица рођења Душка Радовића (ВИДЕО)

На иницијативу Учитељског студија Филозофског факултета Универзитета у Бањалуци обиљежена је стогодишњица рођења Душка Радовића.
Душко Радовић - годишњица -
Душко Радовић - годишњица

Сања Мацура, професорка на Филолошком факултету на Одсјеку за српски језик и књижевност, подсјећа нас на његову раскошну биографију и изузетно богат књижевни и пјеснички опус о којем се полемише и данас.

Друштво учитеља Републике Српске, основано прије двије године, ове године први пут је расписало ликовни и литерарни конкурс за ученике Републике Српске и Србије, као и за најбоље учитеље у Републици Српској.

Награда за најбољег учитеља Сарајевско – романијске регије додијељена је учитељици из Рогатице Снежани Пјевчевић. Награда се додјељује за успјехе и резултате у раду са ученицима у посљедње три године.

Давид Матејић из Србије добио је награду за најбољи литерарни рад - написану бајку, а најбољу илустрацију пјесме урадила је Ивана Антонић из Лакташа.

У оквиру програма одиграна је и представа под називом "Последњи радни дан Душка Радовића" која је на симболичан начин приказала радни вијек овог истакнутог српског ствараоца који је за живота стекао статус култног умјетника.

Његови стихови говоре се и данас, а свакако ће остати упамћен по томе што је у свакој прилици и у свакој пјесми држао страну најмлађим читаоцима те стога и не чуди да се његова најпознатија збирка пјесама зове управо тако "Поштована дјецо".

Његове пјесме заступљене су у најзначајнијим српским књижевним антологијама, а његово стваралаштво изучава се на бројним катедрама широм Србије и Српске.