latinica  ћирилица
08/12/2022 |  16:19 ⇒ 16:20 | Аутор: СРНА

Наредних дана упозорење на обилне падавине, вјетар и снијег

Републички хидрометеоролошки завод издао је упозорење на обилне падавине, вјетар и снијег од сутра до понедјељка, 12. децембра, а због обилнијих падавина у кратком временском периоду очекује се пораст бујичних водотокова на југозападу и западу.
Сусњежица и снијег - Фото: РТРС
Сусњежица и снијегФото: РТРС

Како је наведено у допунском метеоролошком билтену, од сутра до недјеље, 11. децембра, очекују се јаче, на југу и обилније падавине.

Највише падавина очекује се у Херцеговини и на југозападу - од 90 до 150 милиметара, на сјеверу и западу од 50 до 80 литара кише по метру квадратном, док ће на истоку количина падавина бити мања.

Сутра и у суботу, 10. децембра, прије подне биће вјетровито уз јак, у Херцеговини и на планинама понегдје олујни вјетар, који у суботу послије подне слаби.

Због захлађења киша ће у недјељу прећи у сусњежицу и снијег, уз формирање мањег сњежног покривача и у нижим предјелима.

Сутра се очекује на југу и југозападу од 25 до 60 литара кише по метру квадратном, а у осталим предјелима знатно мања количина падавина.

Вјетар ће на сјеверу и сјевероистоку бити слаб до умјерен, а у осталим предјелима јак уз ударе од 40 до 60 километара на час, у Херцеговини и у вишим предјелима удари ће бити до 90 километара на час.

У суботу се у Крајини и дијелу Посавине очекује од 30 до 60 милиметара, на југу и југозападу од 20 до 50 литара кише по метру квадратном.

Вјетар ће у првом дијелу дана бити јак на југу и планинама, док ће послије подне слабити.

У недјељу се очекује од 15 до 40 литара по метру квадратном, с тим што ће у првом дијелу дана падати киша, која ће касно увече и током ноћи прећи у снијег.

Најмање падавина очекује се на истоку земље.

Снијег се у недјељу очекује прво на сјеверозападу, до вечери и на истоку.

- Прогностички модели дају приближну количину и расподјелу падавина кише за наредни период, али се за снијег те вриједности разликују. У нижим предјелима очекује се од шест до 10 центиметара, а од 15 до 30 центиметара на планинама на истоку и понегдје западу - навели су из Републичког хидрометеоролошког завода.

Из бањалучког Одсјека за послове цивилне заштите и професионалне територијално ватрогасно-спасилачке јединице позвали су грађане Бањалуке да због најављених обилнијих падавина предузму све мјере и радње личне сигурности и имовине.