latinica  ћирилица
08/12/2022 |  16:22 ⇒ 23:12 | Аутор: РТРС

Петровић за РТРС: Одлучни смо да останемо на огњишту; Завршена акција пљенидбе вина у В. Хочи (ВИДЕО)

Пљенидба вина из винарије Петровић у Великој Хочи је завршена, а њен власник Срђан Петровић захвалио је свима који су пружили подршку, али нису успјели да се одупру извршитељима и полицији привремених институција у Приштини.
Срђан Петковић (Фото: Screenshot/Facebook) -
Срђан Петковић (Фото: Screenshot/Facebook)

Све што је стварала породица Срђана Петровића, која се виноградарством бави 110 година, данас им је одузето.

Полиција такозваног Косова са дугим цијевима упала је у њихову винарију и заплијенила 42 хиљаде литара вина.

Породица и мјештани Велике Хоче покушали су да то спријече, а Срђанов син Милан са крова куће пријетио је самоубиством.

Мјештани и комшије бацали су камење пред точкове цистерне, да би спријечили заплијену вина и свега што је ова породица мукотрпно стварала.

- Пружали смо отпор колико смо могли, велике полицијске снаге. Хвала Богу нико није повријеђен. Ми смо остали без нашег труда, муке и зноја, шта да радимо, идемо даље, пред нама је нова година, нова резидва, биће нове бербе. Још више нам даје вољу да радимо, да се боље организујемо и да будемо на великом опрезу - каже Петровић.

Иако, вино није продавао јер је фирма у стању мировања, власник каже да је нудио нагодбу приштинским полицајцима, да би спријечио потенцијалне немире. Али безуспјешно.

- Сматрам да нисам, а ви сматрате да јесам. Наравно Закон је код вас, и моћ и сила. У реду. Колико сам крив? Колико то кошта? Изволи да платим, да иде свак својој кући, Богу божије, цару царево, али нису хтели. 48 сати сам их молио да не дође до инцидента - прича Петровић.

Срђан и његове комшије без обзира на притиске неће са својих вјековних огњишта.

- Не желим уопште да чујем ту ријеч напуштање. Није то толики разлог да би отишли одавде, волимо своју земљу, живимо од ње. И мислимо да останемо на њој и да будемо и у њој кад дође вријеме - додао је он.

Притисци на Србе и сјеверно од Ибра. У дворишту вртића у Лепосавићу, други дан оклопно возило тзв. специјалне јединице Росу.

- Неће народ да трпи зулум Аљбина Куртија, да нам просипају вино и ракију. Међународна заједница мора да предузме непходне кораке како би се зауставило лудило Аљбина Куртија - поручио је Петар Петковић директор Канцелације за Косово и Метохију.

Министар одбране Србије Милош Вучевић сматра да вјероватно да би Курти послао још једну поруку на сјевер Косова – ви нисте овде пожељни. И ми ћемо на силу провести изборе 18. децембра.

- Све што ради Аљбин Курти и његова влада је усмјерено да потпуно очисте косовскометохијски простор од Срба. Србија је посвећена миру, очувању стабилности у региону и све што је до нас ми ћемо урадити да тако остане - додао је Вучевић.

Епархија рашко-призренска апеловала је да институције самопроглашеног Косова покажу уздржаност и свијест да се политички и правни проблеми не могу рјешавати демонстрацијом силе пред српским народом, посебно у срединама као што је Велика Хоча, гдје Срби 23 године једва преживљавају у гету.

О ситуацији на Космету ускоро ће бити разговарано и у Бриселу. Високи представник за ЕУ Жозеп Борељ позвао је Александра Вучића и Аљбина Куртија на нови састанак.