latinica  ћирилица
08/12/2022 |  16:34 ⇒ 17:54 | Аутор: РТРС

Национални паркови и Шумарски факултет заједно до фондова ЕУ (ВИДЕО)

С прашумом Перућица, планинама Зеленгором и Маглићем, ријекама и осталим природним ријеткостима, Национални парк Сутјеска, велики је развојни потенцијал.
НП Козара - Фото: РТРС
НП КозараФото: РТРС

Стручњаци тврде да су велике развојне шансе су и у Националном парку Козара. Да би све боље функционисало потребно је више улагања, што подразумијева и коришћење међународних извора финансирања и већој сарадњи са сусједним земаљама.



Национални паркови Сутјеска и Козара и Тара из Србије, Шумарски факултет из Бањалуке потписавањем меморандума о сарадњи, истакли су намјеру да заједнички конкуришу за новац из домаћих и међународних фондова, како би кроз бројне пројекте, побољшали капацитете.

- Заједнички наступ према европским фондовима, Влади Српске, све у циљу развоја како инфраструктурно тако и туристичком поштујући главни аспект на заштити природе - каже Божидар Николетић директор НП Козара.

Ранко Милановић из Националног парка Тара наводи да ће свакако теме бити везане за екологију, за шумске еко-системе и њихово унапређење.

- Тако да ћемо видјети да извучемо што више из самог пројекта за добробити свих партнера - додао је он.

У Националном парку Сутјеска, најстаријем у БиХ, наглашавају да имају све услове у којим туристи из свих крајева свијета могу квалитетно одмарати у нетакнутом природном амбијенту. Истичу и ријеткост коју мало ко може понудити, а то је извођење наставе у природи и научних истраживања.

- Имамо овдје научно-истраживачки центар који у будућности планирамо да буде још бољи, да имамо још више посјета. Овдје долазе туристи из цијелог свијета који се радо враћају - сматра Милош Ного в.д. директора НП Сутјеска.

Стручњаци Шумарског факултета Бањалука, дају сталну подршку на заштити биодиверзитета. Појашњавају да би уз извођење наставе за будуће инжењере шумарства, овдје требало да буде више и студената Природно-математичког факултета, али и школараца.

- Ту је средњошколство, основне школе, па и вртићи и наша је обавеза да учимо дјецу вриједностима природе - рекао је Владимир Ступар професор Шумарског факултета Бањалука.

Из националних паркова, сагласни са научницима, да је потребно знатно више и домаћих улагања, али и могућности за приширивањем територије и побољшања законодавног оквира.

У БиХ су четири национална парка, од који су три у Републици Српској, што је обавеза више да се докаже да с озбиљним улагањем, посуђено од природе, може бити и добар извор зараде и запошљавања.