latinica  ћирилица
08/12/2022 |  17:22 | Аутор: СРНА

Србија: Продужена забрана извоза евро-дизела и усвојена уредба о енергетски угроженом купцу

Влада Србије данас је продужила забрану извоза евро-дизела "ЕН 590" до краја децембра и усвојила Уредбу о енергетски угроженом купцу, којом су дефинисане категорије грађана који ће добити право на умањење рачуна за струју.
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC) -
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC)

Уредбом су првенствено обухваћени корисници права на новчану социјалну помоћ и дјечији додатак или увећани додатак за помоћ и његу другог лица, као и домаћинства са минималним приходима, саопштено је из Владе Србије.

За ову намјену Влада је обезбиједила 1.500.000.000 динара /12,7 милиона евра/.

Влада Србије усвојила је Програм заштите ваздуха за период од 2022. до 2030. године са акционим планом који дефинише мјере и активности, представља трасирање наредних корака у области заштите животне средине, прије свега квалитета ваздуха, што је један од приоритета Владе Србије.

Циљеви програма биће остварени кроз смањење емисија из различитих сектора, као што су енергетика, стационарна постројења за сагоријевање, саобраћај, велика индустријска постројења и пољопривреда, али и уз повезивање, сарадњу и учешће институција, привреде и грађана.

На сједници је усвојена и измијењена и допуњена Уредба о ограничењу висине цијена основних животних намирница којом се искључује могућност одобравања ванфактурних давања приликом продаје брашна Т-400.

Циљ измјена уредбе је да се спријече деформације у формирању цијена овог производа, те да се у што већој мјери утиче на заштиту животног стандарда грађана.