latinica  ћирилица
08/12/2022 |  19:10 ⇒ 22:00 | Аутор: СРНА

Стевандић: Власт се не прави са опозицијом

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је данас да би формирање власти на ниову БиХ са опозицијом из Српске водило у катастрофу.
Ненад Стевандић - Фото: СРНА
Ненад СтевандићФото: СРНА

- Опозиција је опозиција, са опозицијом се не прави власт - истакао је Стевандић.

Он је напоменуо да немају члана Предсједништва, предсједника Републике, скупштинску већину, а да у таквим условима, без икаквог легитимитета, на бази калкулација да праве власт није авантура, већ нестабилност, нестанак.

- Све партије које би се на то одлучиле, направиле би катастрофу - поручио је Стевандић, те оцијенио да је БиХ потребан ресет односа, заснован на већинској вољи народа.

Он је за ТВ "Н1" рекао да Република Српска жели да подржи све пројекте у БиХ који су у складу са развојним политикама, доносе нова радна мјеста, превенирају одлазак младих, повећавају наталитет или су битни за европске интеграције.

- Умјесто ресета односа, /Бакир/ Изетбеговић и /Жељко/ Комшић су потрошили све вријеме и све стрпљење, како Бошњака и Хрвата у Федерацији БиХ /ФБиХ/ који су очекивали неки договор, тако и нас у Републици Српској - истакао је Стевандић.

Стевандић је подсјетио да Срби у претходне четири године нису блокирали ништа на нивоу БиХ, већ је њима блокирано.

Коменатришући одлуку ЦИК-а да, супротно извјештају Комисије за избор и именовања Народне скупштине Републике Српске, прогласи важећим један гласачки листић за избор пет српских делегата за Дом народа Парламентарне скупштине, Стевандић је констатовао да коначну одлуку треба да донесе Апелационо одјељење Суда БиХ.

Према његовим ријечима, ЦИК је мијењајући одлуке Комисије за избор и именовање мијењао одлуке Народне скупштине Републике Српске грубо повриједио Устав, а и властито упутство које је написано на гласачком листићу.

- Ако нисте гласали према упутству, онда ЦИК врача, тумачи шта је тај неко хтио да каже, је ли то његов глас подршке ПДП-у или је глас против ПДП-а - рекао је Стевандић.

Он је додао да је за признавање спорног листића било пет чланова ЦИК-а које су мимо конкурсне процедуре, ад-хок, изабрале странке које су изгубиле овогодишње опште изборе.

- На Апелационом вијећу Суда БиХ сад је терет да буду коректни и донесу пресуду засновану на чињеницама. Чињеница је да на гласачком листићу пише да се гласа тако што се испуњава квадратић знаком икс испред предлагача - навео је Стевандић и подсјетио да је тај квадратић на спорном гласачком листићу остао празан.