latinica  ћирилица
08/12/2022 |  21:06 | Аутор: СРНА

Хан Пијесак: "Христова јагњад" - слика голготе српског народа у стиху

На Хан Пијеску вечерас је представљена збирка поезије "Христова јагњад", аутора Аћима Тодоровића из Власенице, који је у књизи направио поређење између голготе српског народа и Христовог страдања и распећа.
Збирка поезије "Христова јагњад" - Фото: СРНА
Збирка поезије "Христова јагњад"Фото: СРНА

Магистар књижевности Зрела Ашћерић рекла је да прва особина која издваја "Христову јагњад" међу поетским остварењима савремене српске књижевности јесте његова необична структура.

Ашћерићева је навела да је ријеч о типичној поетско-прозној књижевно-умјетничкој творевини, сачињеној од пјесама и пјесничких циклуса и прозних текстова који прате пјесме и пјесничке циклусе.

- Прозни текстови су нека врста документарних записа који у себи садрже историјске чињенице, провјерљиве и провјерене податке о стварно постојећим локалитетима на којима су се налазила стратишта, јаме, мјеста мучења, убијања, тачно наведене датуме тих страдања, имена жртава и њихових мучитеља, као и утврђене бројке настрадалих - рекла је Ашћерићева.

Она је истакла да би савремени методичари у проучавању књижевности, прије свих руски формалисти, овакав поступак назвали "очуђење, зачудност, онеобичавање".

- Аћим Тодоровић је од сонета исклесао овај мост сјећања, мост између прошлости и будућности, у коме ће наша мученичка историја бити укамењена. Величанственијег споменика једном жртвеном, страдалном народу од такве грађевине нема - навела је Ашћерићева.

Директор Народне библиотеке "Бранко Чучак" Озренка Ђурић Радуловић изјавила је Срни да је бројна публика вечерас с одушевљењем прихватила најновију збирку Тодоровићевих пјесама која је урађена од сонета, који повезују историјске чињенице о голготи српског народа у прози и поетском стиху.

Књига "Христова јагњад" већ је награђена наградом "Лукијан Мушицки" Књижевног друштва "Сунчани брег" из Београда.

Тодоровић је до сада објавио шест збирки пјесама, два романа, мнонографију "Родослов братства Тодоровића из Жеравица", те књигу "Насушно слово-огледи и рецензије".

Аћим Тодоровић добитник је бројних признања, повеља, похвала и награда за рад и књижевно стваралаштво у Републици Српској, Србији, Словенији и Италији.