latinica  ћирилица
09/12/2022 |  07:38 ⇒ 11:31 | Аутор: sputniknews.com

Сијарто: ЕУ не бира средства, треба да будемо спремни за озбиљне нападе

Мађарска би требало да буде спремна за озбиљне нападе из Европске уније, јер "Брисел и либерална пропагандна машина" не бирају средства и против Будимпеште користе све врсте уцјене, изјавио је мађарски министар иностраних послова те земље Петер Сијарто.
Петер Сијарто - Фото: РТРС
Петер СијартоФото: РТРС

- Сада практично нема те врсте уцјене којој Брисел није прибјегао против Мађарске. Увијек су нас нападали, бијесно нападали, али на крају се увијек испостављало да смо ми били у праву. И у наступајућем периоду, наравно, треба да се припремимо за будуће озбиљне нападе - рекао је Сијарто у говору на Форуму грађанске солидарности.

Он је изразио увереност да ће Брисел и "међународна либерална пропагандна машина" примијенити бескрупулозна средства.

- Новчана уцјена, политичка уцјена, ширење фејкова и лажи – све ће то услиједити - упозорио је он.

Сијарто је подсјетио да за посљедњих 12 година антикризна политика Будимпеште никада није била у "мејнстриму" Европске уније, "али је увијек била успјешна".

Према његовим ријечима, Мађарска је на својој јужној граници подигла ограду, када су од ње тражили да прими мигранте, купила вакцине за ковид 19 од Русије и Кине, када је ЕУ чекао препарате западне производње, а тренутно се залаже за мирно рјешавање украјинског сукоба.

Мађарски министар је поновио да је циљ Будимпеште да избјегне рецесију, док је истовремено "у Европи настала енергетска криза невиђених размјера".

Претходно је Сијарто изјавио да су оптужбе на рачун Мађарске за систематску корупцију у земљи неосноване и да је то у супротности са економским растом.

Европски парламент, додао је он, који позива на ускраћивање финансирања Будимпеште, "мрзи" десничарску владу у земљи, која је против либералног мејнстрима.