latinica  ћирилица
09/12/2022 |  09:06 ⇒ 11:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Петковић: Народ више неће да трпи зулум Аљбина Куртија

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је јутрос да посљедњи брутални напади и обрачун Куртијеве полиције са Србима показују да је ријеч о синхорнизованом нападу на Србе и јужно и сјеверно од Ибра.
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ) -
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ)

Петковић је за Пинк рекао да је Београд о свему обавијестио све међународне представнике, укључујући Мирослава Лајчака, тражећи да реагују Кфор и Еулекс и заштите српски народ.

Оцијенио је да је све што се дешава срамота међународне заједнице, која је дозволила иживљавање Аљбина Куртија над српским народом.

Петковић је указао да Аљбин Курти све вријеме изазива инциденте и све вријеме има подршку моћника са Запада.

Истакао је да је порука међународној заједници да се, како је рекао, "не игра, да се не изненади кад види одлуке Србије".

- Ми само желимо да се држимо међународног права. Ако КФОР и Еулекс нису у стању и могућности да заштите српски народ и допуштају малтретирање народа, има ко ће да заштити српски народ - истакао је Петковић.

Он је рекао да је то да ли ће бити нормализације односа и да ли ћемо уопште разговарати, а како је истакао, приступ Београда је увијек био да се разговара, сада јако упитно због Аљбина Куртија и истакао да прво неко треба да уразуми Куртија, који сваког дана жели рат и изазива немире.

- Дајте да прво неко њега уразуми, онда можемо да разговарамо, он не жели договор, жели да сахрани Бриселски споразум - нагласио је Петковић.

Према ријечима Петковића, нико више не може да разумије шта ради Курти, ово је посљедњи позив међународној заједници да га уразуми јер, како је истакао, народ више неће да трпи зулум Аљбина Куртија.

Петковић је подсјетио на јучерашње драматичне сцене из Велике Хоче, гдје је упала косовска полиција и истакао да Приштина више не преза ни од чега.

Навео је такође да је јуче косовска полиција са окопним возилима упала у двориште вртића у Лепосавићу док су дјеца спавала.
Истакао је да Приштина жели инциденте и да додатно заплаши српски народ, да на сваки начин изазове нову кризу.

Петковић је указао да се испоставило да су два возила, којима је покушана пљачка експозитуре НБС у Лепосавићу, дошла са југа и да су се, пошто покушај пљачке није успио, упутила у правцу јужног дијела Косовске Митровице, одакле су и дошла.

Објаснио је да је идеја била да се инсценира да Росу упадне на сјевер.

Петковић је додао да јуче није било реаговања Раде Трајковић ни Ненада Рашића и да они нису осудили бруталан напад на голоруки народ, да то није тема за њих, зато што, како је рекао, подржавају Куртија и спроводе његову политику.