latinica  ћирилица
09/12/2022 |  09:50 ⇒ 13:14 | Аутор: СРНА

Кошарац: Одлука о извозу пелета упућена Савјету министара

 Министарство спољне трговине и економских односа упутило је Савјету министара приједлог одлуке о измјенама одлуке о привременој забрани извоза одређених шумских дрвних сортимената и производа од дрвета и очекује њено усвајање на сједници која би требало да буде одржана наредне седмице, рекао је ресорни министар Сташа Кошарац.
Пелет - Фото: РТРС
ПелетФото: РТРС

Он је истакао да је приједлог ове одлуке израђен на основу закључка Владе Републике Српске, која је од Савјета министара затражила да се домаћим произвођачима дозволи извоз пелета на инострана тржишта у периоду од 60 дана, саопштено је из Министарстав спљне трговине и еконосмких односа у Савјету министара.

- Сматрамо оправданим захтјев Владе Републике Српске и желимо да покажемо одговорност према компанијама које се баве спољнотрговинским прометом на начин да им омогућимо да у наведеном року реализују уговорене послове у иностранству. Овим смо уједно уважили и исказане потребе привредне заједнице - каже Кошарац.

Он је нагласио да је закључком Владе Републике Српске затражено и да се, по истеку рока од 60 дана, уведу извозна ограничења за извоз пелета и оргевног дрвета на начин да домаћим привредним субјектима буде омогућено да на инострана тржишта могу пласирати до 50 одсто својих производа.

Кошарац је напоменуо да је Савјет министара недавно задужио Министарство спољне трговине и економских односа да у оквиру својих надлежности и у координацији са другим надлежним институцијима на свим нивоима власти у БиХ, нађе начин за увођење извозних квота за одређене шумске дрвне сортименте и производе од дрвета, у складу са достављеним иницијативама ентитетских институција.

Он је подсјетио да је о увођењу извозних квота разговарано са представницима ресорних министарстава из Републике Српске и Федерације БиХ, као и са ентитетским привредним коморама и Спољнотрговинском комором БиХ.

- Наш примарни циљ је да потребе домаћег тржишта буду задовољене, али и да омогућимо наставак спољнотрговинског промета пелетом и огревним дрветом. Због тога сматрам да је модел 50:50 оптимално рјешење, које ће бити задовољавајуће за потребе наших грађана, али и за привредне субјекте који се баве спољнотрговинским прометом - рекао је Кошарац.

Он је додао да ће у предстојећем периоду бити настављене консултације и усаглашавања са представницима надлежних ентитетских министарстава с циљем доношења одлуке о увођењу квота за извоз пелета и огријевног дрвета.

Влада Републике Српске затражила је у уторак, 6. децембра, од Савјета министара да дозволи извоз пелета у периоду од 60 дана.

Затражено је да по истеку тог периода Савјет министара уведе извозна ограничења на начин да привредни субјекти могу извести до једне половине произведене робе по тарифним бројевима 4401, односно подбројем 4401 31 00 00.

Савјет министара је у октобру донио одлуку о привременој забрани извоза одређених шумских дрвних сортимената и производа од дрвета до 31. јануара 2023. године.

Забрана извоза одређених шумских дрвних сортимената и производа од дрвета односи се на 12 тарифних ознака и укључује обловину и пелет од дрвета, чиме се желе спријечити несташица и ублажити посљедице за становништво и привреду проузроковане растом цијена и кризом на свјетском тржишту енергената.