latinica  ћирилица
09/12/2022 |  10:27 ⇒ 10:28 | Аутор: sputniknews.com

Кремљ: Размјена Бута и Грајнерове не значи да су руско-амерички односи изашли из кризе

Погрешно је изводити закључке да је размјена Руса Виктора Бута и Американке Бритни Грајнер корак у правцу изласка из кризе између Русије и Сједињених Америчких Држава, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

Он је додао да су се преговори Русије и САД тицали искључиво теме размјене затвореника и нагласио да односи Москве и Вашингтона, као и прије, остају у жалосном стању.

Према његовим ријечима, размјеном двоје затвореника бавиле су се специјалне службе САД и Русије.

- Апсолутно нема никаквих могућности да се нешто открије. Овим су се бавиле специјалне службе двије земље. Најважније је то што се држављанин Русије који је потпуно незаконито провео 14 година, фактички, у америчком затвору - вратио у отаџбину - истакао је Песков у интервјуу за Известија.

Портпарол Кремља је додао да љекари још увијек утврђују здравствено стање Виктора Бута и пожелио му брз опоравак.

Песков је, поред тога, високо оцијенио улогу Уједињених Арапских Емирата и Саудијске Арабије у размјени затвореника.

Претходно је руско Министарство спољних послова саопштило да је 08.12. на аеродрому у Абу Дабију завршена процедура размјене - руски држављанин Виктор Бут ослобођен је из америчког затвора и пребачен у Русију, а из руског затвора ослобођена је америчка кошаркашица Бритни Грајнер.

Иначе, Виктор Бут је руски бизнисмен који је на захтјев Вашингтона ухапшен на Тајланду 2008. године, пребачен у САД и тамо осуђен на 25 година затвора 2012. године због "намјере илегалне трговине оружјем и подршке тероризму". Бут је негирао све оптужбе.

Бритни Грајнер је америчка кошаркашица која је играла у руским клубовима, а 17. фебруара 2022. приведена је на аеродрому у Москви због шверца дроге/недозвољених средстава.

Крајем јула, Вашингтон је, према медијима, предложио Москви размјену Бута за Пола Вилана који је осуђен у Русији због шпијунаже и Грајнерове, која је у августу осуђена на девет година затвора због кријумчарења наркотика.