latinica  ћирилица
09/12/2022 |  10:53 ⇒ 19:15 | Аутор: РТРС

Владика Димитрије: Најважније не губити наду, вјеру и љубав; Служена литургија у Саборном храму у Мостару (ФОТО/ВИДЕО)

Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије служио је Свету архијерејску литургију у Саборној цркви Свете Тројице у Мостару у знак подршке православцима у овом граду.
Литургија у саборном храму у Мостару - Фото: РТРС
Литургија у саборном храму у МостаруФото: РТРС

Литургија је служена након напада на Саборну цркву Свете Тројице у Мостару.

Литургија у саборном храму у Мостару (Фото: РТРС)

Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије рекао је након Свете архијерејске литургије да Саборна црква има велики значај за српски народ и БиХ, те поручио да за хришћане нема страха шта год да се дешава јер знају да истина побјеђује и да су најјачи кад су у мањини и прогањани.

Владика Димитрије је поручио вјерницима да је најважније, шта год споља да се дешава и какве год да су околности, не губити наду, вјеру и љубав.

 Осим вјерника из цијеле Херцеговине литургији су присуствовали генерални конзул Србије у Мостару Васо Гујић, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац и замјеник предсједника Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић.

Кошарац је навео да је непримјерено што је у овој години десет пута опљачкана Саборна црква.

- Сви заједно морамо бити уз нашу цркву и народ у Мостару. Овај свети храм је свједок постојања српског народа на овим просторима и зато у тешким тренуцима требамо сви бити окупљени око цркве - рекао је Кошарац.

  ОПИС: Литургија у саборном храму у Мостару (Фото: РТРС)

Саборни храм у ноћи између уторка и сриједе је опљачкан, девастиран и покидани су сви каблови од електричне енергије.

Ово је 10. пут ове године да је опљачкан овај храм.