latinica  ћирилица
09/12/2022 |  11:02 ⇒ 13:16 | Аутор: sputniknews.com

Брнабић: Курти нас је довео на ивицу рата (ВИДЕО)

Аљбин Курти је довео Србију на ивицу рата и није то урадио сам, рекла је предсједница Владе Србије Ана Брнабић на аеродрому "Никола Тесла" у Београду, током испраћаја првог лета на новој авионској линији између Београда и Тјенђина.
Ана Брнабић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC) -
Ана Брнабић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

- Данас имате овакав дан, прелијеп дан, нешто на чему смо радили дуже од двије године, увођење директног лета нашег превозника са Пекингом. И имате ситуацију да вас неко у Приштини врати не у 19., него у 18. вијек. Имамо инвеститоре, радна мјеста, све више младих који се враћају из дијаспоре, и то да вас стално неко враћа у 18. вијек. И мислим да је све што је Курти радио опасност не само за Србе, већ за Албанце, за читаву Европу и да то јесте политика 19. вијека - рекла је Брнабићева.

Она је истакла да је Курти довео Србију на ивицу рата и да то није урадио сам.

- Имате КФОР и Еулекс који не раде свој посао. Они не штите Србе на Косову и Метохији. Ми сада већ свакодневно видимо кршења Кумановског и Бриселског споразума. Због тога смо веома близу томе. Предсједник Србије Александар Вучић ће данас дати више информација, да затражимо повратак наших снага на КиМ - поручује Брнабићева.

Брнабићева се осврнула на упад наоружаних припадника Кфора и РОСУ у двориште вртића на сјеверу Косова и казала да треба само неки из Кфора и у Приштини да размисле како би њима било да знају да су до зуба наоружани упали у вртић у којем спавају њихова дјеца.

- Нико апсолутно ништа не ради. Доведени смо на ивицу оружаних сукоба. Довео нас је до тога један неодговорни појединац. Предсједник Србије је преко 10 пута говорио да ће доћи до тога. Курти ризикује сваки дан, доводи до одређене нестабилности и довољна је само искра. Не могу да разумијем партнере у ЕУ, ни НАТО ни Кфор, Еулекс, јер на територији КиМ, која је у овом тренутку вођена од привремених институција у Приштини нити имате владавину права, нити основна људска права, нити то неко контролише, нити да ли се Срби и остали неалбанци осјећају базично безбједним - рекла је Брнабићева.

Србија, како подвлачи, жели само мир и то је очигледно.

Курти, каже, ризикује јер нема ниједног инвеститора, ниједно радно мјесто које може да изгуби, већ има историјски у Европи и свијету највећу незапосленост, и то је једина територија на европском континенту која је са рестрикцијама струје почела у августу.

- Његова једина политика је да изазове сукоб, да људи тамо не би питали зашто ми живимо тако. Он тиме ризикује судбину свих људи на Западном Балкану. А сви громогласно ћуте - упозорила је она.

Брнабићева је истакла да мисли да Србија има право према Резолуцији 1244 и намјеру да се одређени број трупа врати тамо, јер ако Кфор не обезбиједи мир Србија жели да се бори за мир и стабилност, јер она има много да изгуби.

- Немојте да се играте животима људи и перспективом за коју смо много радили - поручила је она.