latinica  ћирилица
09/12/2022 |  11:29 ⇒ 12:47 | Аутор: РТС

Дрецун: Ако буде неопходно, изводљив повратак српских безбједносних снага

Предсједник Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је да ако буде неопоходно биће и изводљив повратак 1.000 припадника српских безбједносних снага.
Милован Дрецун (Фото: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Милован Дрецун (Фото: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC)

Дрецун је додао да о томе који су начини да се то реализује не може да говори он, већ је то нешто о чему ће одлучити државно руководство, ако до тога дође.

- Не треба сумњати да Србија има ресурсе да спроведе ту акцију. Надамо се да неће морати да дође до тога и да ће међународно присуство у складу са Резолуцијом 1244 реализовати оно што му је кључни задатак, а то је стварање сигурног окружења за све који живе на Косову и Метохији - рекао је Дрецун.

Дрецун је рекао да су и овог пута као и до сада Срби ти који су угрожени.

- Интересантно је то да је Приштина ноћас започела практично војну операцију заузимања сјеверног дела Косовске Митровице чиме је створила операцијску основу за даље напредовање према Звечану и према Лепосавићу - казао је Дрецун.

Дрецун је поручио је да су приштинске снаге ставиле под котролу село Србовац које је кључно на комуникацији Митровица- Лепосавић , оцјењујући да то значи да обезбјеђују и коридор за евентуално даље напредовање.

- По мени ово није крај те операције, осим ако западне државе не обуздају Приштину у свему томе - рекао је Дрецун.