latinica  ћирилица
09/12/2022 |  11:34 ⇒ 11:37 | Аутор: sputniknews.com

Песков: Постоје планови о јединственом енергетском простору

Планови о стварању јединственог енергетског простора међу земљама Евроазијске економске уније постоје, они су на дневном реду, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков поводом одржавања самита те организације који се одржава у Бишкеку.
Дмитриј Песков (фото:EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL) -
Дмитриј Песков (фото:EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL)

Он је додао да се интеграциони процеси не могу спроводити брзо.

- Постоје планови за развој који се данас разматрају. Они обухватају и јединствени енергетски простор, гасни и тако даље. Све то је на дневном реду. Интеграциони процеси, по правилу, захтијевају вријеме и не могу се одвијати брзо. Ово је тежак, напоран посао. Али, главно је да његови резултати потпуно одговарају интересима народа свих држава учесница - објаснио је Песков у интервјуу за издање Известија.

Данас је у главном граду Киргизије, Бишкеку, почео самит Евроазијске економске уније на којем учествује и руски предсједник Владимир Путин.

Русија ће током 2023. године предсједавати организацијом, а на самиту ће бити представљени основни приоритети за наредну годину.

На самиту учествују и предсједници Киргизије, Бјелорусије, Казахстана и премијер Јерменија, а од држава посматрача учествоваће премијер Узбекистана, док ће се предсједник Кубе обратити видео-линком.